Abbas praat over vrede, Hamas roept op tot oorlog

De Palestijnse leider Machmoud Abbas houdt vol, dat de huidige door de VS gestimuleerde vredesbesprekingen met Israël niet in een impasse zijn geraakt, zoals veel media stellen, terwijl tegelijkertijd de terroristische Hamas, waarmee Abbas zich wil verzoenen, oproept tot oorlog tegen de Joden.
‘De onderhandelingen zijn moeilijk, maar ze zijn niet op een dood punt beland. Ze zijn nog steeds in de eerste fase en we hebben tijd genoeg om verder te gaan met de belangrijkste kwesties, die moeilijk blijken te zijn’, zei Abbas voor de Duitse TV-zender Deutsche Welle.

Diezelfde Abbas, die nu bereid lijkt om de dingen langzaam te doen, schreeuwde minder dan een jaar geleden, samen met andere Arabische leiders en westerse functionarissen, dat de tijd voor een vredesakkoord opraakt.

Veel Israëli’s letten op de huidige besprekingen op laag niveau, die nergens heen lijken te leiden, en gaan geloven dat het Abbas-regime de situatie gebruikt om meer Israëlische concessies te bereiken voordat het uiteindelijk de onderhandelingstafel verlaat. Dat is lange tijd de praktijk van het Palestijnse leiderschap geweest.

Intussen speelt de Hamas-premier van Gaza, Ismail Haniyeh, dergelijke spelletjes niet, en zaterdag riep hij op tot een nieuwe intifada, dat is een terroristische opstand tegen Israël.

Op een website stelde Hamas zich verantwoordelijk voor een onlangs ontdekte tunnel die door Israël werd ontdekt. De tunnel, met een lengt van 2,5 km, liep onder de grens van Gaza door en eindigde in een Joods dorpje in zuidelijk Israël. Hij stond vol met explosieven en andere wapens.

Hamas is bij de parlementsverkiezingen van 2006 door de meerderheid van de Palestijnen gekozen, en Abbas heeft herhaaldelijk getracht verzoening te bereiken met de organisatie, nadat deze een jaar later met geweld de macht greep in Gaza.

Israel Today staf.