Hamas – straf voor de Palestijnen

Het Hamas-regime in Gaza ziet in dat het klem zit tussen Israël en een onvriendelijk geworden Egypte. ‘Dat is precies wat de verrader (Hamas) verdient’, vertelde een Palestijn uit Ramallah Israel Today. ‘We zullen nooit vergeten wat Hamas ons in 2007 heeft aangedaan (toen de groep met geweld de macht in Gaza greep). Hamas is een straf voor het Palestijnse volk.’
Na de recente revolutie in Egypte heeft Hamas zijn laatste beschermheer, president Mohammed Morsi verloren, die uit de gelederen van de Moslim Broederschap, de ideologische vader van Hamas afkomstig was. Het nieuwe regime in Caïro onder generaal Abdel Fattah al-Sisi heeft zich niet alleen tegen de Moslim Broederschap gekeerd, maar ook tegen Hamas, die door vele Egyptenaren beschuldigt wordt van inmenging met Egyptische aangelegenheden.

Door de ondergang van de Moslim Broederschap heeft Hamas haar toegang tot het Sinaï-schiereiland verloren, een cruciale aanvoerroute voor de terreurgroep.

In de afgelopen maanden hebben de Egyptische krachten die samenwerkten met Israël het aan Al Qaeda verbonden terreurnetwerk in de Sinaï hard getroffen. Verschillende islamitische terreurnetwerken profiteerden van de chaos die met de ‘Arabische lente’ kwam en zetten kampen op in de Sinaï en de naburige Gazastrook.

Generaal Al-Sisi – en met hem de meeste Egyptenaren – ziet dit terroristische netwerk als een bedreiging van de nationale belangen en in het bijzonder het toerisme, waarop de Egyptische economie zo zwaar leunt.

Terwijl de Egyptische media zwijgt over de acties tegen Hamas, vertellen inwoners van Israëlische steden aan de grens met Egypte ons dat Israël actief de bewegingen van de Egyptische troepen steunt die zowel op Hamas en de terroristen in de Sinaï gericht zijn.

De ondergrondse smokkelindustrie die jarenlang de grens van Gaza en de Sinaï floreerde is bijzonder hard getroffen. Egyptische troepen hebben in de afgelopen maanden een groot aantal van de smokkeltunnels verwoest, waarmee zij de stroom van wapens en andere goederen in de door Hamas geregeerde kustenclave effectief hebben beëindigend.

Een van eindresultaten zal waarschijnlijk zijn dat de Palestijnen in Gaza nog meer zullen lijden, terwijl Israël waarschijnlijk verweten zal worden dat zij hiervoor direct verantwoordelijk is, ondanks het feit dat het Hamas zijn samenspanning met de Moslim Broederschap was dat de woede van het Egyptische militaire regime uitlokte.

Aviel Schneider.