Israël zorgt in stilte voor Syrische vluchtelingen

Meer dan een half miljoen vluchtelingen die de al maar doorgaande Syrische burgeroorlog hebben ontvlucht, hebben het afgelopen jaar het noorden van Jordanië overspoeld.

Bijna de helft van hen leeft in een groot VN-vluchtelingenkamp, maar de rest is afhankelijk van de zorg van diverse NGO’s, waaronder ten minste een uit Israël.

Een van de organisaties die fysieke en emotionele hulp aan de honderdduizenden Syriërs financieren en verdelen is IsraAid, een Israëlische humanitaire organisatie met jarenlange ervaring in Afrika en andere gebieden.

In Jordanië is de organisatie actief door het het kopen en samenstellen van grote zakken met essentiële goederen, die dagelijks worden uitgedeeld aan Syrische vluchtelingen. Maar ze moeten dit discreet doen .

Zowel IsraAid als haar Jordaanse partners verwijderen voorzichtig eventuele etikettering, waaraan te zien zou zijn dat de hulppakketten afkomstig zijn van of worden betaald door Israëli’s. Omdat Syrië officieel nog steeds in oorlog is met Israël vinden de organisatoren het nodig deze voorzorgsmaatregel te nemen om de orde en veiligheid te handhaven in de gebieden waar de vluchtelingen zijn.

‘We willen het niet uitbazuinen dat we Israëli’s zijn’, vertelde een van de IsraAid medewerkers aan de nieuwssite Jewish Telegraphic Agency. ‘Zoiets is niet nodig. Als je dit bekend laat worden, wordt alles zo opgeblazen’.

Toch is een van de doelen van IsraAid, te laten zien dat de Joodse Staat niet de meedogenloze onderdrukker is, zoals de media het vaak doen voorkomen.
‘Mijn belangrijkste agendapunt is om Israëli’s naar landen rond de wereld te brengen en de wereld te laten zien dat Israël om hen geeft, verklaarde Shachar Zahavi, oprichter en directeur van IsraAid.

Er zijn inderdaad veel Israëlische humanitaire organisaties zoals IsraAid actief in het Midden-Oosten, en vaak ontdekken de ontvangers van hun hulp dat de organisatie uit Israël komt. In de meeste gevallen zijn de ontvangers verbaasd dat zij hulp ontvangen van Israëlische Joden, maar ze zijn ook dankbaar.

Israel Today staf.