Netanyahu denkt serieus over een aanval op Iran

Premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag weer een nauwelijks verhuld dreigement uitgesproken, om het Iraanse nucleaire programma aan te vallen wanneer dit doorgaat. Een gepensioneerde veiligheidsfunctionaris waarschuwde, dat de Israëlische leider bloedserieus is.
Tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor de Yom Kippoer-oorlog heeft Netanyahu verklaard, dat de Arabische verrassingsaanval Israël heeft geleerd om ‘nooit een dreiging te onderschatten’ en dat ‘we de mogelijkheid van een preventieve oorlog niet kunnen loslaten’.

Sommige Israëlische leiders, waaronder de toenmalige minister van Defensie Moshe Dayan, vreesden op een bepaald moment dat zij de Yom Kippoer-oorlog zouden verliezen en dat de herboren Staat Israël zouden worden vernietigd.

Netanyahu zei, dat hoewel het een moeilijke beslissing is om een preventieve aanval uit te voeren, de prijs die Israël betaalt als het niets doet, vaak een dergelijke actie rechtvaardigt.
Israëlische functionarissen bevestigden later dat de premier vrij zeker zinspeelde op de Iraanse nucleaire dreiging.

Een gepensioneerde topfunctionaris uit het Israëlische leger zei eerder deze week in de Jerusalem Post, dat de wereld Netanyahu’s dreigement zeer serieus moet nemen.
‘Bibi bluft niet’ zei hij, de bijnaam van de premier gebruikend. ‘Hij denkt dat het de jaren 1930 zijn. De Iraniërs zijn de Duitsers, en de geschiedenis heeft gevoel voor humor nu er zes miljoen Joden in Israël zijn’.

Natuurlijk, zoals studenten Joodse geschiedenis weten, heeft het verleden van hun natie er een manier van om zichzelf te herhalen, vaak met rampzalige gevolgen.

Hoewel de meeste Israëlische inlichtingendiensten en militaire leiders zich momenteel tegen een aanval op Iran zijn, zei de functionaris dat Netanyahu in staat is om consensus voor een aanval te bereiken indien hij het noodzakelijk acht.

Israel Today staf.