Raket uit Gaza onderschept; lanceerplaats bestookt

De Israëlische luchtmacht heeft maandagochtend vroeg gereageerd op de beschieting van Ashkelon vanuit Gaza. De grensoverschrijdende aanvallen komen na maanden van relatieve rust in het zuiden van Israël.

Iron Dome raketafweersysteemIron Dome raketafweersysteem

Ashkelon ligt ten noorden van Gaza-stad aan de Middellandse Zee en heeft ongeveer 115.000 inwoners. Die werden in de vroege ochtend door de sirenes uit hun slaap opgeschrikt. Het Israëlische luchtverdedigingssysteem Iron Dome vernietigde een naderende raket in de lucht.

Bewoners meldden dat er meerdere explosies te horen waren. Andere raketten kwamen op open terrein neer zonder schade te veroorzaken. Het Israëlische leger waarschuwde landbouwers, dat zij velden nabij de grens met de Gazastrook voorlopig moet mijden.

Als vergelding voor de raketaanval bombardeerden gevechtsvliegtuigen twee ondergrondse raketlanceerinstallaties in het noorden van Gaza die bij een opleidingscentrum behoren. Volgens Palestijnse bronnen wordt het gebruikt door de Qassam Brigades van Hamas. Voor zover bekend waren er geen doden of gewonden.

Hamas: niet praten maar vechten
Het leger kondigde resolute tegenmaatregelen aan, ingeval de Hamas-militanten blijven proberen om de Israëlische bevolking te terroriseren.
Waarnemers gaan ervan uit dat de islamistische Hamas, die de Gazastrook bestuurt, met zijn acties de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen wil laten mislukken. Hamas verwerpt gesprekken met de Joodse Staat, en kiest in plaats daarvan voor de gewapende strijd.

Tommy Müller.