Vier lichte aardbevingen; grote beving wordt ramp

Na een reeks van vier lichte aardbevingen, die het noorden van Israël tussen donderdag en zondagmiddag troffen, signaleert de Israëlische regering groeiende bezorgdheid, dat honderdduizenden gebouwen in het hele land bezwijken wanneer een grote beving het land treft.
Inwoners van het noorden van Israël, vooral van het gebied bij het Meer van Galilea, werden donderdag geschud door een aardbeving met een sterkte van 3,6 op de schaal van Richter. Twee dagen later trof een beving met een sterkte van 3,0 het zelfde gebied, en zondag werden er zelfs twee aardbevingen met een sterkte van 3,6 gevoeld, met een uur tussenruimte.

Lichte aardbevingen zijn niet ongewoon in de regio, en leiden zelden tot ernstige schade. Maar expert waarschuwen al jaren dat er uiteindelijk een sterkere aardbeving zal toeslaan, en dat het voor Israël een grote catastrofe kan zijn wanneer dit gebeurt.

Gebruik makend van de reeks aardbevingen als voorwendsel heeft Thuisfront-minister Gilad Erdan zondag een spoedvergadering van de regering bijeen geroepen om te onderzoeken in hoeverre Israël voorbereid is op het scenario van een zware aardbeving.

Als gevolg van de slechte bouwnormen, die werden gehanteerd bij de bouw van duizenden gebouwen in het land, maar vooral in het noorden, is te verwachten dat een zware aardebeving met het epicentrum in of nabij Israël duizenden slachtoffers zal veroorzaken.

Tijdens de zondagse kabinetsvergadering verzekerden diverse functionarissen dat hun agentschappen en overheidsorganisaties voorbereid zijn en zich blijven voorbereiden voor een dergelijke gebeurtenis. De deelnemers stemden er ook mee in, nauwer in contact te blijven met seismologen die de situatie monitoren.

Het Thuisfrontcommando heeft in de afgelopen jaren een aantal nationale oefeningen gehouden, waarin de nasleep van een grote aardbeving werd gesimuleerd. De officiële website van het Thuisfrontcommando biedt ook gedetailleerde instructies over hoe mensen moeten reageren in geval van een aardbeving.

In 2005 heeft Israël ook Nationaal Hoofdlijnenplan 38 opgesteld om oudere gebouwen en gebouwen, die gebouwd zijn met gebrekkige bouwvoorschriften, te stabiliseren en te versterken. Het plan stimuleert plaatselijke aannemers om deze verbeteringen uit te voeren in ruil voor financiële voordelen van de Staat. Helaas is deze prikkel voor de meesten te weinig, en veel functionarissen zien niets meer in het plan.

Israel Today staf.