Ambassadeur klaagt over anti-Israël houding van VN

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft een speciale zitting gehouden over de ‘Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse volk’. Hierbij werden weer een reeks anti-Israëlische resoluties vastgesteld.
De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Ron Prosor (foto), heeft scherpe kritiek op de VN laten horen voor dit gedrag: ‘De anti-Israëlische houding van de Verenigde Naties doordrenkt zijn hele systeem en wordt het hele jaar weerspiegeld in zijn beslissingen’, zei Prosor.

‘Alleen in het jaar 2012 heeft de Algemene Vergadering van de VN 22 resoluties aangenomen, die Israël in een of andere vorm vernederen of veroordelen. Ter vergelijking: er waren slechts vier resoluties, die andere landen bekritiseren’.

De ergste schenders van de mensenrechten kregen maar een fractie van de veroordelingen die Israël (nota bene de enige democratie in het Midden-Oosten) kreeg toebedeeld, stelde de ambassadeur. Dit heeft wel gevolgen: de Staten, die vaak als deel van de Algemene Vergadering van de VN de anti-Israëlische resoluties goedkeurden, hebben de Palestijnen een verkeerd beeld van de werkelijkheid gegeven en daarnaast de rol van de Palestijnen als slachtoffers ondersteund.

‘Al diegenen, die beweren de vrede te willen bevorderen, moeten de Palestijnen er aan herinneren, dat er geen verkortingen zijn op de weg naar vrede’, verklaarde de ambassadeur. ‘Er heerst nog lang geen vrede, alleen omdat het land door de VN werd erkend. Vrede wordt ook niet bereikt door eenzijdige acties of door een reeks anti-Israëlische resoluties’.

Afgelopen week zijn in totaal negen VN-resoluties goedgekeurd, die Israël aan de zijlijn plaatsen, zei Prosor. Een van deze resoluties bekritiseerde zelfs hoe Israël omgaat met het Syrische volk. Daarover zei Prosor: ‘Het is voor mij onbegrijpelijk, dat – hoewel Israëlische ziekenhuizen regelmatig gewonde Syriërs verzorgen – Israël weer gestraft wordt, terwijl de Syrische president Bashar al-Assad er met zijn slachtpartijen ongestraft vanaf komt’.

De Algemene Vergadering van de VN zal waarschijnlijk in een van zijn volgende zittingen besluiten, de Golanhoogten en zijn bewoners over te dragen aan Syrië, denkt Prosor. Dat zou een absurde eis zijn, want daardoor zouden nog meer burgers moeten lijden onder de wreedheid van de dictator Assad. Maar in Israël houdt men inmiddels ook de meest onzinnige VN-resoluties voor mogelijk.

NAI.