Arabieren even bezorgd over ‘Irandeal’ als Israël

Vertoont Israël een overreactie op de Iraanse nucleaire dreiging en de tekortkomingen van de deze week in Genève ondertekende nucleaire overeenkomst met Iran? Dat is duidelijk niet het geval: veel Arabische Staten zijn al net zo bezorgd.

De Amerikaanse ‘haast’ om toenadering te zoeken tot Iran is ‘onbegrijpelijk’, zei de Saoedische ambassadeur in Londen prins Mohammed bin Nawaf bin Abdulaziz, toen de Westerse mogendheden de laatste details van de Iraanse nucleaire overeenkomst bespraken.

Appeasement heeft in het verleden niet gewerkt, en ik denk niet dat het zal werken in de 21e eeuw’, vervolgde de prins, en wees er op dat indien Iran zich niet houdt aan zijn deel van de overeenkomst, ‘zullen Amerika en zijn Westerse cohorten daar beide de schuld van krijgen … zij zijn er verantwoordelijk voor’.

Prins Mohammed besloot met een nauwelijks verhulde bedreiging voor Iran zelf: ‘we zullen niet werkeloos toekijken’ indien Iran een kernmacht wordt. Er is al sprake van dat Saoedi-Arabië van plan is om een kernwapen van Pakistan te kopen op het moment dat Iran een kernproef uitvoert.

Waarschijnlijk onder druk van Washington gaf het Saoedische kabinet maandag een officiële verklaring uit, waarin de overeenkomst met Iran tactisch werd verwelkomd. ‘Als er goodwill is, zou deze overeenkomst een eerste stap kunnen vertegenwoordigen naar een alomvattende oplossing voor het Iraanse nucleaire programma’, luidde de verklaring.

Maar berichten uit de hele regio geven aan dat Riyad woedend is op de regering-Obama vanwege het roekeloze karakter van de overeenkomst.

Salman Shaikh, directeur van het Brookings Doha Center in Qatar, vertelde aan The Jerusalem Post dat voor de Arabische buren van Iran de feestelijke houding van Obama over de nucleaire overeenkomst alweer zijn gebrek aan begrip bij de aanpak van het Midden-Oosten bewijst .

De Palestijnse Autoriteit en Hamas behoorden intussen tot de weinige Arabische entiteiten die de Iraanse nucleaire overeenkomst prijzen, omdat ze die beide zien als een kans om Israël meer onder druk te zetten

Israel Today staf.