Debat in Israël over nieuwe boycotmaatregel van EU

De Israëlische ministers debatteerden deze week fel over wat ze zouden doen aan de afwijzing door de Europese Unie van een Israëlisch voorstel over de wijze waarop de Joodse staat kan deelnemen aan één van de komende grote onderzoeksprogramma’s zonder de gevreesde ‘Joodse nederzettingen’ te legitimeren.

Als onderdeel van zijn nieuwe beleid tegen Joodse nederzettingen, heeft de EU richtlijnen opgesteld die in 2014 in werking treden en samenwerking verbieden met alle Israëlische onderzoeksinstituten die een aanwezigheid hebben in Judea en Samaria, de zogeheten Westbank.

Dat betekent dat Israël niet zal kunnen deelnemen aan het belangrijke komende programma Horizon 2020, waarvoor het al honderden miljoenen euro’s heeft uitgegeven bij de voorbereiding ervan.

Israël probeerde voor te stellen dat alle Horizon 2020 gebeurtenissen in de Joodse staat zouden plaatsvinden binnen de grenzen van vóór 1967, maar de EU heeft dat aanbod onlangs afgewezen.

Sommigen, zoals minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman, zijn van mening dat Israël Europa volledig moet mijden wegens zijn nieuwe golf van boycots. Anderen, zoals minister voor Wetenschap Ya’akov Peri, drongen er op aan dat Israël al het mogelijke moet doen om mee te doen.

De ministers van beide kanten van het politieke spectrum waren het er wel over eens, dat de toestand van de betrekkingen tussen Israël en Europa nog nooit zo verontrustend was.

Een spoedvergadering van de ministerraad, bijeengeroepen door premier Benjamin Netanyahu, besloot dat minister van Justitie Tzipi Livni voorlopig zal voortgaan met een poging om overeenstemming met de Europeanen te bereiken.

De lezers van Israel Today weten inmiddels dat een Europese boycot invloed heeft op Israëli’s èn Palestijnen. Terwijl de Europeanen zeggen dat ze de boycot instellen ten behoeve van de Palestijnse zaak, is de werkelijkheid dat als gevolg ervan veel Palestijnen hun baan zullen verliezen.

Israel Today staf.