Terwijl er steeds meer details bekend worden over de in Genève gesloten overgangsovereenkomst met Iran, neemt de kritiek van specialisten op de nucleaire overeenkomst toe.
De Iraniaanse president Hassan Rohani.
Zo meldde de Duitse krant Die Weltdinsdag, dat het Westen meer concessies heeft gedaan aan het regime in Teheran, dan de officiële verklaringen zeggen. Zo zouden de verbeterde inspectiemogelijkheden niet gelden voor de Iraanse plutonium-kweekreactor in Arak, die voor de mullahs een ’tweede weg’ naar de atoombom opent. De internationale gemeenschap is er op aangewezen, de informatie van Iran over de stand van de bouwwerkzaamheden gewoon maar te geloven.
Internationale experts bekritiseren dat Iran alle installaties om uranium te verrijken kan behouden. Zelfs de veel geprezen omzetting van reeds tot 20 procent verrijkt uranium is een schijnvertoning, omdat deze omzetting snel kan worden teruggedraaid. Het wordt Teheran toegestaan, steeds meer van het gevaarlijke materiaal te verzamelen.
De bezwaren van Israël en Frankrijk hebben duidelijk bijna niets uitgewerkt. Het Westen wilde beslist een afronding bereiken – een afronding, die het mullah-regime in Teheran tenslotte als overwinning viert.
Dat is goed te zien in deze MEMRI-opname van de rede van de Iraanse president Hassan Rohani, die zijn volk vertelt dat de Iraanse verrijkingsactiviteiten doorgaan, zoals in het verleden.
Yigal Carmon, voorzitter van het Middle-Eastst Media Research Institute (MEMRI) in Washington, ziet de geostrategische situatie in het Midden -Oosten veranderd door de overeenkomst van Genève: Het Westen zou Iran een volmacht hebben gegeven. Iran werd officieel als kernmacht erkend, mag het proces van uraniumverrijking perfectioneren en zijn personeel daarvoor trainen.
Het feit dat Teheran in het verleden internationale inspecteurs heeft misleid, inspecties heeft geweigerd en het internationaal recht heeft overtreden, lijkt te zijn vergeten.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had de nucleaire overeenkomst een ‘historische fout’ genoemd, die de wereld gevaarlijker maakt. Vanwege deze uitspraak komt hij nu zelf onder druk. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague verklaarde publiekelijk: ‘Wij adviseren iedereen in de wereld, waaronder Israël, dringend af om eventuele stappen ze zetten die deze overeenkomst ondermijnen’.
Tommy Müller, MEMRI.