Archeologen ontdekken oude wijnkelder in Galilea

Israëlische en Amerikaanse wetenschappers hebben in het noorden van Israël misschien wel de oudste wijnkelder ter wereld ontdekt.

Foto: George Washington Universiteit, Eric Cline. In Tel Kabri in Galilea vonden ze 40 wijnvaten met een totale inhoud van ongeveer 2000 liter. Ze dateren waarschijnlijk uit de midden-bronstijd en zijn 3850 jaar oud, zei prospector dr. Assaf Yasur-Landau van de universiteit van Haifa.

De wijnkelder behoorde bij een groot paleis van de vroegere Kanaänitische heersers. Professor Eric Cline van de Amerikaanse George Washington Universiteit sprak van een ‘zeer belangrijke ontdekking’.

Toen de archeologen de vaten ontdekten was niet meteen duidelijk wat ze ooit hebben bevat. Alleen de analyse van de organische restanten gaf hier informatie over. De onderzoekers vonden sporen van wijnsteenzuur, en ook sporen van de toen populaire toevoegingen aan wijn zoals eikenhars, honing, munt en jeneverbes.

Met deze ingrediënten veredelden ook de Egyptenaren 2000 jaar geleden hun wijn, die zij vervolgens genezende krachten toeschreven. De archeologen willen nu het recept gebruiken en wijn maken, die dan net zo zou smaken als de wijn van 3850 jaar geleden – waarschijnlijk vrij zoet, is de eerste evaluatie van de oudheidkundigen.

De Bijbel vermeldt dat na de uittocht uit Egypte het land Kanaän werd veroverd door de Israëlische stammen. De Israëlieten werden gewaarschuwd tegen het aanbidden van de vruchtbaarheidsgoden van de Kanaänieten. In Exodus wordt gesproken over het land Kanaän, dat ‘overvloeit van melk en honing’.

NAI.