‘Israël en Saoedi-Arabië plannen aanval op Iran’

Het klinkt ongelofelijk, maar Israël en Saoedi-Arabië zouden volgens berichten samenwerken aan een aanvalsplan om de Iraanse nucleaire faciliteiten te treffen indien de internationale gemeenschap er niet in slaagt een eind te maken aan de nucleaire ambities van de Islamitische Republiek.

Volgens een artikel in de LondenseSunday Times (‘Twee oude vijanden samen tegen Teheran’), is Israël zeker niet het enige land in de regio dat zich opwindt over de voorwaarden van de nucleaire overeenkomt die vorige week in Genève werd besproken.

In zijn huidige vorm zou de overeenkomst een eind maken aan bijna alle sancties op Iran, zonder te eisen dat de Islamitische Republiek de materialen en faciliteiten wegdoet die nodig zijn om op een later tijdstip een nucleaire bom te bouwen.

Volgens de Sunday Times overlegt de Israëlische Mossad met zijn Saoedische collega over de beste manier om het nucleaire programma van Iran aan te vallen.

‘Zodra de overeenkomst van Genève is ondertekend, ligt de militaire optie weer op de tafel. De Saoedi’s zijn woedend en zijn bereid om Israël alle benodigde hulp te geven’, citeerde de krant uit de mond van een niet-genoemde diplomaat.

De regeling, die nu in elkaar wordt gezet, zou Israël toestaan onderweg naar Iran het Arabische luchtruim te gebruiken. De Saoedi’s zouden ook logistieke steun bieden door het coördineren van het gebruik van drones, van vliegtuigen voor zoek-en-reddingsacties en van tankvliegtuigen boven hun grondgebied.

En als dit alles te fantastisch klinkt, premier Benjamin Netanyahu gaf vorige week al een hint over een dergelijke overeenkomst in een interview met de Franse krant Le Figaro. Er is een ‘uitwisseling van gedachten’ tussen Israël en de ‘leidende Staten in de Arabische wereld over de kwestie Iran’, vertelde Netanyahu aan de krant. Hij wees er op dat dit een van de weinige keren, misschien wel de eerste keer in de moderne tijd is dat Israël met deze Staten samenwerkt.

De Israëlische leider herhaalde, dat de Iraanse nucleaire dreiging veel ernstiger is dan de Westerse leiders bereid zijn toe te geven. “Wij [Israëli’s en Arabieren] leven hier’, zei hij. ‘We weten wel wat over deze regio. We weten veel over Iran en zijn plannen. Het is de moeite waard om aandacht te schenken aan wat we zeggen’.

Soennieten en shiïeten
Saoedi-Arabië wil geen shiïtische heerschappij in de Arabische wereld dulden.
Israël en Saoedi-Arabië zijn teleurgesteld door het gedrag van de westelijke landen, die zij als naïef beschouwen. Beide landen begrijpen, ieder vanuit zijn gezichtspunt, dat een atoombom in handen van een shiïtische regering een wezenlijk gevaar betekent voor Joden en soennieten. Daarom oefenen Jeruzalem en Riyad zware druk uit op het Westen om de sancties tegen Iran in geen geval te verlichten

Saoedi-Arabië, dat al sinds de oprichting van het koninkrijk in 1932 diplomatieke banden heeft met de VS, is teleurgesteld in Washington. Obama en Kerry laten zwakte zien in het Midden-Oosten, en daar maken de Russen gebruik van, die zich nu als nieuwe (oude) bondgenoten aanbieden, bij voorbeeld in Egypte.

Een bron in Jeruzalem vertelde aan Israel Today: ‘Riyad zal in het openbaar Israël blijven veroordelen, maar achter de schermen hebben beide landen hetzelfde doel, de Iraanse nucleaire bewapening tegen elke prijs te stoppen. Beide landen werken nauw samen’.

Israel Today staf, Aviel Schneider.