Israël stuurt reddingsteams naar Filippijnen

Israël stuurde maandag verschillende humanitaire hulp- en reddingsteams naar de Filippijnen, waar vele duizenden de dood vonden toen het land in het weekend verwoest werd door een supertyfoon.

FOTO: Israëlische medische - en reddingsteams bieden hulp in Port-au-Prince, HaïtiFOTO: Israëlische medische – en reddingsteams bieden hulp in Port-au-Prince, Haïti

De onafhankelijke humanitaire organisatie IsraAID stuurde een geavanceerde team van zeven medische experts om de situatie te verkennen om daarna ‘medische interventie te bieden’, zo vertelde directeur Shahar Zahavi aan The Jerusalem Post.

Zahavi merkte op dat de prioriteit van de missie nu is om aan de gewonden medische hulp te verlenen, die na de grootschalige vernietiging veelal zonder hulp zitten.

Israëls ministerie van Buitenlandse Zaken stuurde ook een geavanceerd team van zes ambtenaren om de situatie in te schatten voorafgaand aan een grotere missie, waarvan ook opsporingsexperts en reddingsteams met ruime ervaring in het zoeken in beschadigde gebouwen uitmaken.

Israël is al lange tijd een van de landen die als een van de eerste hulp verlenen bij grote natuurrampen. Het meest opvallend is Israëls grote inspanning bij de verwoestende aardbevingen in Haïti (2010) en Japan (2011).

Ook is de hulp die Israël verleent niet slechts, zoals Zahavi het noemt: ‘werken en weer wegwezen’. Zo heeft IsraAID bijvoorbeeld nog steeds teams in gebieden in Haïti en Japan.

Israel Today Staf.