Kleindochter Hamasleider naar Israëlisch ziekenhuis

Israël is de duivel en de genadeloze vijand van de Palestijnse Arabieren. Behalve wanneer een Palestijnse leider of een van zijn of haar familieleden dringende medische verzorging nodig heeft.

Haniyeh, spuug niet in de bron waaruit je hebt gedronken...Haniyeh, spuug niet in de bron waaruit je hebt gedronken…

En uitgerekend Amal Haniyeh, de kleindochter van de Hamas-premier die over Gaza regeert, kreeg zondag medische behandeling in Israël. De toestand van het een jaar oude meisje zou verslechterd zijn naar kritieke toestand, door een acute infectie van haar spijsverteringskanaal.

Zonder te aarzelen stuurde Haniyeh het meisje naar Israël, en zonder te aarzelen opende de Joodse Staat zijn armen om het kind te helpen. Zij werd onderzocht in het Schneider Kinderziekenhuis in Petach Tikwah, en kon later terugkeren naar een ziekenhuis in Gaza. Amal’s vader bevestigde op zijn Facebook-pagina dat zijn dochter ‘voorbij de Groene Lijn’ was behandeld. Hij bidt tot Allah dat zij zal herstellen.

De kleine Amal was ook niet het eerste lid van de familie Haniyeh die in Israël medische verzorging ontving. In de zomer van 2012 werd Haniyeh’s zwager met spoed over de grens naar een ziekenhuis bij Tel Aviv vervoerd voor een urgente hartoperatie.

De medische hulp voor Amal is geen uniek geval. Vertegenwoordigers van het Schneider Kinderziekenhuis vertelden aan Israel Today, dat regelmatig ernstig zieke Palestijnse kinderen uit de Gazastrook in hun kliniek worden behandeld. Er zijn goede contacten met de artsen in Gaza. Die sturen de problematische gevallen, die ter plaatse niet voldoende kunnen worden verzorgd, naar Israëlische ziekenhuizen. Bovendien bieden veel Israëlische ziekenhuizen hun Palestijnse collega’s de kans om werkervaring en een vervolgopleiding te krijgen.

Maar wanneer Hamasleider Haniyeh zelf zijn kleinkind stuurt naar wat Hamasleiders ‘het hol van de leeuw’ noemen, dan gaat daar een vreemd soort boodschap van uit. Vorig jaar noemde Haniyeh, tijdens een onderwijsconferentie, Israël ‘een kankergezwel dat moet worden verwijderd’, en hij vroeg de Palestijnse leraren ‘een generatie op te voeden die zal vechten en de Palestijnen van de bezetting bevrijden’.

En bij ‘bezetting’ denkt Haniyeh niet aan de wapenstilstandslijnen van voor 1967: ‘De gewapende strijd [is] de weg en de strategische keuze voor de bevrijding van het Palestijnse land, van de [Middellandse] Zee tot de Rivier [Jordaan], en voor het verdrijven van de indringers en overweldigers [Israël]. We zullen geen centimeter van het land Palestina opgeven’, verklaarde Haniyeh in december 2011, bij de 24ste verjaardag van Hamas.

We zijn benieuwd, waar Haniyeh zijn familieleden heen stuurt als ze ziek worden, wanneer de lange-termijn doelen van Hamas gerealiseerd zijn.

Ryan Jones, NAI.