Luchtmacht vernietigt verborgen lanceerplaatsen

De Israëlische luchtmacht heeft donderdagmiddag twee verborgen raketlanceerinstallaties in het noorden van de Gazastrook aangevallen en vernietigd.

Archieffoto van de Operatie Wolkkolom, die precies een jaar geleden begon.Archieffoto van de Operatie Wolkkolom, die precies een jaar geleden begon.

De aanval was een vergelding voor de twee mortiergranaten, die in de ochtend op Israël werden afgeschoten. Deze projectielen sloegen in nabij het grenshek, zonder schade aan te richten.

De luchtaanval vond plaats op een historische datum; precies een jaar geleden, op 14 november 2012, begon de Operatie Wolkkolom met luchtaanvallen tegen de Hamas-terroristen in de Gazastrook.

De strijders van de Islamitische Jihad hebben de verantwoording voor deze granaatbeschieting op zich genomen. Abu Ubayda, een Hamas- woordvoerder, verklaarde ook: ‘Wij zijn klaar voor de volgende slag’. Hamas zou nieuwe methoden ontwikkelen om de ‘zionistische vijand’ te verrassen.

Premier Netanyahu: niet werkloos tegenover terroristen

Premier Netanyahu had dinsdag al de Gaza-divisie van het Israëlische leger bezocht en er op gewezen, dat een jaar geleden de Operatie Wolkkolom is begonnen. ‘De getallen zijn duidelijk: de raketaanvallen zijn met 98 procent verminderd, en de meeste van de 35 geregistreerde incidenten hadden geen effect. Er is ongetwijfeld een aanzienlijke afschrikking bereikt’.

‘Maar we moeten ons niet voor de gek laten houden. We weten, dat Hamas en andere terreurorganisaties zich sterker bewapenen en ook toegang zoeken via tunnels. Dat vraagt van ons om te reageren op al deze bedreigingen en gelijktijdig de sterke afschrikking, die we hebben bereikt, in stand te houden’.

‘Hamas vervaardigt raketten, die worden opgeslagen in woonhuizen en tegen Israëlische burgers zijn gericht. Israël zal zich ook in de toekomst streng aan de internationale wet houden, maar niet werkloos blijven tegenover terroristen, die twee misdaden tegelijk begaan’.

‘Hamas is bereid, om Israëlische steden aan te vallen, en verbergt zich daarbij achter burgers in de Gazastrook’, zei Netanyahu. Israël heeft het morele recht om zo nauwkeurig mogelijk te schieten op degenen die op het Israëlische volk schieten: ‘De verantwoordelijkheid voor eventuele bijkomende schade die de bewoners van de Gazastrook treft ligt geheel op de schouders van Hamas’.

Tommy Müller.