Medische engelen in de Filippijnen

Israël is al lange tijd een van de eerste landen dat na grote natuurrampen op het toneel verschijnt. Het meest opvallend was de onevenredig hulp die Israël na de verwoestende aardbevingen in Haïti (2010) en Japan (2011) verstrekte. En Israël stelde niet teleur na de tyfoon Haiyan die in zijn kielzog meer dan 10.000 mensen doodde en meer dan 800.000 gewonden en daklozen in de Filippijnen achterliet.

Het Israëlische leger stuurde honderden artsen en ander medisch personeel en voldoende apparatuur en medicijnen om een hypermodern veldhospitaal op te zetten. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, de Israëlische humanitaire hulpgroep IsraAid, evenals een aantal kleinere Israëlische en Joodse organisaties verzonden allen hun eigen teams met reddings- en medisch personeel.

De Filippijnse ambassadeur in Israël Generoso D.G. Calonge zei dat zijn land het meest dankbaar is voor de onmiddellijke en overweldigende steun van de Joodse staat. ‘Ik kan de gevoelens op dit moment niet beschrijven … dat mijn gastland heeft voor deze getroffen mensen’, vertelde Calonge vertelde de Israëlische media.

Het was niet alleen het Filippijnse volk, dat onder de indruk was.

‘Ik ben altijd gefascineerd geweest door hoe goed het … IDF medische noodhulp verzorgt in extreem slechte omstandigheden’, meldde dr. Nancy Snyderman van het Amerikaanse tv-netwerk NBC, vanuit de Filipijnen.

Snyderman beschreef verder hoe de Israëli’s de meest verarmde en behoeftige regio kozen voor hun activiteiten, die met professionaliteit en toewijding van de hoogste standaard werden uitgevoerd.

‘Vernuftig, verfijnd, veilig’, zo bestempelde Snyderman het Israëlische IDF-veldhospitaal, en voegde hier aan toe: ‘Ik was zeer onder de indruk van deze groep artsen: humanitaire dokters en geneeskunde op zijn best.’

Israel Today Staf.