Netanyahu: Iran kan raketten op Duitse steden richten

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil met alle middelen voorkomen, dat Iran een atoommacht wordt.

Het Mullah-regime in Teheran beschikt al over genoeg laag verrijkt materiaal voor vijf kernbommen, verklaarde de regeringsleider in een interview met de Duitse krant Bild. In enkele weken kan de Islamitische Republiek daaruit het zeer geconcentreerd materiaal van wapenkwaliteit vervaardigen.

Iran bouwt intercontinentale ballistische raketten, die ook op Duitse steden kunnen worden gericht, zei Netanyahu in een interview met de Duitse journalisten. Hij wil eens in de geschiedenisboeken staan als degene ‘die in zijn ambtstermijn alles heeft gedaan om het Joodse volk en de Joodse Staat te beschermen, zodat de verschrikkingen van het verleden zich niet herhalen’.

Woensdag onderhandelen de zogenoemde 5 +1 landen (VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, China, Rusland en Duitsland) weer in Genève met Iran over zijn nucleaire programma.

Netanyahu waarschuwt voor een ‘slechte zaak’. Het kan niet zo zijn, dat Iran duizenden centrifuges om uranium te verrijken zou kunnen houden. In ruil voor kleine concessies zou het Westen de sancties willen verlichten: ‘Dat is een vreselijke historische fout’, zei Netanyahu. Tenslotte heb je dan op een dag geen andere keuze meer dan de militaire optie.

Tommy Müller.