Ondanks beloften verlaten Palestijnen vredesproces

De Israëlische minister van Justitie en hoofdonderhandelaar Tzipi Livni zei donderdag, dat de Palestijnse Autoriteit haar beloften aan zowel Israël als de VS had gebroken door weg te lopen van het vredesproces.

Al dagenlang speculeerden de regionale media, dat de Palestijnen niet zouden terugkeren naar de onderhandelingstafel nadat Israël de bouw van meer woningen voor Joden in Jeruzalem en delen van Samaria had goedgekeurd.

De Palestijnse leider Machmoud Abbas bevestigde woensdag de geruchten voor de Egyptische televisie. Hij stelde dat er in de maandenlange gesprekken in werkelijkheid niets was bereikt, ondanks dat de regering-Obama het tegendeel beweert.

Voorts benadrukte Abbas, dat tenzij Israël meer tegemoetkomend zou zijn met concessies, de Palestijnen ‘zich vrij zouden voelen om te doen wat we maar willen’. Hij wilde hierover niet uitweiden.

Livni zei, dat dit nu precies was wat Abbas had beloofd niet te doen, toen hij eerder dit jaar de door de Amerikanen bemiddelde vredesbesprekingen hervatte. Israël heeft nooit ingestemd met een bevriezing van Joodse bouwactiviteiten als voorwaarde voor besprekingen, merkte Livni op, en ook eerdere overeenkomsten verbieden zulke bouwactiviteiten niet, zoals een juridisch expert onlangs uitlegde aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

‘De onderhandelingen moeten doorgaan’, zei Livni. Zij ‘verwacht dat de Palestijnse Autoriteit niet elke gelegenheid aangrijpt om deze onderhandelingen tot een drama voor politieke doeleinden te maken’.

Israel Today staf.