Palestijnse ‘haatcultuur’ verantwoordelijk voor moord

Enkele duizenden mensen hebben donderdag deelgenomen aan de begrafenis van de jonge soldaat Eden Atiast, die woensdag werd doodgestoken door een Palestijn, toen hij zat te slapen in een autobus.

De familie van soldaat Eden Atias treurt bij zijn doodskist.De familie van soldaat Eden Atias treurt bij zijn doodskist.

Op woensdagavond demonstreerden ongeveer 150 mensen bij het busstation in Afula, waar hij de fatale steekwonden kreeg, tegen de vredesonderhandelingen met de Palestijnen, en wezen erop dat dit al het vierde incident van dit soort is sinds juli.

De familie van de 16-jarige Palestijn, die woensdag de Israëlische soldaat doodstak, heeft openlijk de moord geroemd op internet. Enkele uren nadat soldaat Eden Atias was vermoord plaatsten familieleden van de terrorist zijn foto op Facebook met woorden van lof voor ‘het doden van een zionistische soldaat’, meldde de Israëlische krant Yediot Achronot.

Maar gelijktijdig meldde Ha’aretz dat de vader van de terrorist volhield dat zijn zoon onschuldig is, ondanks het feit dat talloze mensen de moord hebben gezien.

De moord is waarschijnlijk een wraakactie: de dader heeft twee ooms in Israëlische gevangenissen; de een kreeg levenslang voor de moord op twee Israëli’s en de ander is halverwege zijn twaalf jaar gevangenisstraf wegens poging tot moord.

PA: Moord is geen strafbare handeling
Volgens de Palestijnse Autoriteit is het doden van Joden in het land Israël geen strafbare handeling, en moeten allen die dit hebben gedaan worden vrijgelaten uit de gevangenis, als er ooit zoiets als ‘vrede’ komt.

Premier Netanyahu antwoordde hierop, dat het voortdurende ophitsen een kind van 16 jaar er toe brengt een moord te begaan, die echte vrede in de regio belemmert.

‘In de Palestijnse Autoriteit worden [jongeren] voortdurend opgehitst’ zei Netanyahu in de Knesset. Hij wees er op dat de moordenaar ‘pas 16 jaar was; het opruien gebeurt in de scholen, de officiële pers die onder controle van de autoriteiten staat en in de moskeeën. Als we hopen een echte overeenkomst te bereiken, dan moet het opruien stoppen’.

Minister Yuval Steinitz (Internationale Zaken en Inlichtingen) sprak van een ‘cultuur van haat’ binnen de Palestijnse Autoriteit, die wordt gepromoot door de regering en hun president Machmoud Abbas. Hij zei dat de Palestijnen de moord vroeger of later zullen veroordelen – maar zoals gewoonlijk alleen in het Engels.
Verschillende leden van de regeringscoalitie vroegen, gelet op de moord, de vredesbesprekingen af te breken.

Wraakactie
Bij een brand in het huis van een Palestijns gezin in het dorp Sinjil hebben vandaag vijf bewoners rookvergiftiging opgelopen. De politie gaat uit van brandstichting. Op de gevel hadden de daders graffiti gespoten: ‘Groeten van Eden’s wraak’. De autoriteiten hebben een onderzoek gestart.

NAI, Israel Today staf.