Rellen in Hebron en Yatta bij salafistische begrafenis

Duizenden rouwenden hebben deel genomen aan de begrafenissen van de drie Palestijnse terroristen, die woensdag nabij Hebron werden gedood tijdens een gezamenlijke operatie van de Shin Bet, het leger en de anti-terreureenheid van de politie.

Veel deelnemers aan de begrafenis droegen de groene vlag van Hamas en eisten luid in spreekkoren ‘wraak, wraak’. Nabij de stad Kfar Yatta waren er botsingen tussen Palestijnse opstandelingen en Israëlische veiligheidstroepen. Tientallen jongeren gooiden stenen en lieten brandende autobanden in de richting van de soldaten rollen. De Israëlische troepen hield de woedende menigte onder controle met schrikgranaten en rubberkogels.

De drie gedode jihadisten met salafistische ideologie hadden plannen voor aanvallen op Israëli’s en op de Palestijnse Autoriteit, vertelde IDF-woordvoerder luitenant-kolonel Peter Lerner. De groep was begonnen met het opbouwen van een terroristische infrastructuur, waaronder wapens en explosieven, zei Lerner. Daarmee was de cel ‘het eerste duidelijke teken’ van gewelddadige activiteiten van jihadisten op de Westbank. Salafistische jihadisten geloven in een wereldwijde jihad, de strijd voor de vestiging van een islamitische theocratie. Hun ideologie is nauw verbonden met Al- Qaida.

De drie terroristen waren geïdentificeerd als Nairouh Mohammed (29) , Machmoud al Najjar (23) en Moussa Makhamreh (22). Palestijnse veiligheidstroepen hadden eerder geprobeerd het drietal te arresteren, waarbij ze echter ontkwamen, meldde een familielid. Die vertelde ook, dat een van de doden al zes jaar in een Israëlische gevangenis had gezeten, omdat hij voor Hamas had gewerkt. Tijdens zijn gevangenschap radicaliseerde zijn gezindheid en hij sloot zich aan bij de salafisten.

Een Palestijnse veiligheidsfunctionaris erkende te begrijpen dat salafistische jihadisten op de Westbank een probleem vormen, maar weigerde een schatting te maken van het aantal dat er verblijft. Een andere Palestijnse functionaris verklaarde dat de Palestijnse politie de afgelopen drie weken bij elkaar 22 vermoedelijke salafisten heeft gearresteerd. Ook in de door Hamas geleide Gazastrook zijn de salafisten in opmars.

Op de Westbank (Judea en Samaria) zijn Israël en de Palestijnse Autoriteit al met succes opgetreden tegen islamitische terroristen, vooral de uit de gelederen van Hamas. De veiligheidsdiensten van de Palestijnse Autoriteit hebben verschillende instellingen van Hamas gesloten en honderden Hamas-activisten gearresteerd.

NAI.