Soldaat met messteken gedood in autobus

De 19-jarige Israëlische soldaat Eden A. is vanochtend in Afula in een autobus neergestoken, waarbij hij ernstige snijwonden in zijn nek opliep.

Soldaat Eden A. was nog maar twee weken in dienst.Soldaat Eden A. was nog maar twee weken in dienst.

Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en onmiddellijk geopereerd, maar ondanks de intensieve inspanningen van de artsen is hij aan zijn verwondingen bezweken.

Het lukte de passagiers van de bus de dader te overmeesteren en aan de politie over te dragen. Volgens de autoriteiten is de messentrekker de 16-jarige Palestijn Hussein J., een inwoner van Jenin die illegaal in Israël verblijft. De autoriteiten gaan uit van een terreuraanslag.

De dader werd eerst medisch behandeld, omdat hij enkele bloeduitstortingen had opgelopen bij de arrestatie. Hij wordt momenteel ondervraagd door de veiligheidsautoriteiten. Die willen vooral weten wie de 16-jarige tot de moord heeft aangezet. Twee neven van de dader te zitten wegens een dubbele moord en poging tot moord op Israëli’s in de gevangenis.

Afula ligt in noord Israël, tussen Nazareth en Jenin, nabij de berg Tabor. De autobus was onderweg van Nazareth naar Tel Aviv. Volgens getuigen sliep de soldaat tijdens de lange busrit.

In noordelijk Israël is de politie in alarmtoestand gebracht. Er wordt intensiever gecontroleerd in busstations en op plaatsen waar grote menigten voorkomen.

Israëlische regeringsfunctionarissen zeiden dat ook dit incident hen er aan herinnert, waarom Israël moet stoppen met het voortijdig vrijlaten van gevangen Palestijnse terroristen. Aan de ene kant verheerlijkt de Palestijnse samenleving degenen die Israëlische Joden doden, en aan de andere geeft Israël zelf het signaal dat op zulke misdaden bijna altijd strafvermindering volgt.

Geen feestje voor Arafat
Maandag kwamen in Jeruzalem Palestijnse Arabieren in opstand, nadat de politie een bijeenkomst ter ere van de voormalige Palestijnse leider Yasser Arafat had stilgelegd. Er werd niemand ernstig verwond in het handgemeen en de politie heeft geen daders van de rellen gearresteerd.

De voorwaarden van overeenkomsten, die Israël heeft gesloten met de Palestijnse Autoriteit, verbieden Palestijnse politieke partijen officiële gebeurtenissen in Jeruzalem te houden.

Tommy Müller, Israel Today staf.