Syrische baby geboren in Israëlisch ziekenhuis

Israëlische ziekenhuizen hebben dit jaar al honderden patiënten uit Syrië behandeld die gewond raakten in de bloedige burgeroorlog, in het kader van humanitaire hulp aan het buurland.

Nu is er iets ongewoons gebeurd: voor het eerst is er een Syrische baby in Israël geboren. De moeder, een 20-jarige verpleegster, woont in de buurt van de Israëlisch-Syrische grens. Toen de weeën begonnen kon ze niet naar het dichtstbijzijnde Syrische ziekenhuis, omdat er in het gebied gevechten waren tussen rebellen en regeringstroepen.

De wanhopige vrouw sloeg de enige weg in, die haar overbleef, en liep in de richting van Israël. Ze had geluk, Israëlische militairen ontdekten haar, en verplegers brachten haar naar het Ziv ziekenhuis in Safed. Kort daarna bracht zij een gezonde jongen van zeven pond ter wereld.

‘De Israëlische vroedvrouwen en artsen hebben me met veel gevoel en respect behandeld’ zei de jonge moeder, ‘ik voel me helemaal niet in een vijandig land. Iedereen helpt mij en zorgt voor mij’.

Israël en Syrië zijn officieel nog steeds in oorlog. Dit weerhoudt de Joodse Staat er niet van om medische hulp te verlenen en zo levens te redden. Meer dan 250 Syrische patiënten hebben sinds februari op de Golanhoogten de grens met Israël overgestoken om daar te worden behandeld.

Aviel Schneider.