Veel geld als ‘compensatie’ voor vrijgelaten terroristen

De Palestijnse Autoriteit betaalt aan de terroristen, die Israël als een ‘gebaar van goede wil’ heft vrijgelaten, grote geldbedragen als ‘compensatie voor de detentie’.

Alle gevangenen, die eind oktober in het kader van de tweede fase vrijkwamen en in Ramallah als helden werden begroet (foto), krijgen een eenmalig bedrag van $ 50.000 (€ 37.000), meldden de Israëlische mediavandaag.

Bovendien ontvangen de vrijgelaten moordenaars en geweldplegers nu een maandsalaris. Wie meer dan 25 jaar in de gevangenis heeft gezeten wordt even goed beloond als een onderminister of legergeneraal met $ 3.975 (bijna € 3000) per maand, en wie 15 tot 25 jaar achter de tralies heeft doorgebracht krijgt een maandsalaris van $ 2.840 (€ 2.110).

Er is een speciale bonus voor Issa Abed Rabbo (47). Hij werd in 1984 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, omdat hij twee Joodse studenten (Ron Levi en Revital Seri) had geschoten, die als wandelaars onderweg waren ten zuiden van Jeruzalem. Door zijn lange gevangenschap krijgt hij een extra bonus van $ 60.000. Daarnaast beloofde de Palestijnse president Abbas hem om de kosten te dragen van zijn aanstaande huwelijk in Bethlehem.

Vanuit de Israëlische veiligheidsdiensten klinkt bezorgdheid. De beloning van terroristen zou kunnen bijdragen aan de radicalisering van arme Palestijnen en hen aanmoedigen om voor terrorisme te kiezen, werd gezegd. Reeds tijdens hun detentie ontvangen terroristen krijgen een ‘salaris’ van Abbas’ regering. Meestal wordt dit uitbetaald aan hun gezinnen.

Plaatsvervangend minister van Defensie Danny Danon (Likoed) heeft de internationale gemeenschap er toe opgeroepen, te stoppen met de financiering van de Palestijnse Autoriteit zolang deze het geld gebruikt om terrorisme te financieren.

De Palestijnen hadden verklaard dat er geen vredesakkoord komt zolang er ook maar één gevangene achter Israëlische tralies zou zitten. Tot nu toe heeft Israël 52 langdurig gedetineerden vrijgelaten, en nog 52 zullen in de komende maanden volgen.

Machmoud Abbas heeft vandaag niets gezegd ter ondersteuning van terroristen. In plaats daarvan eiste hij, in de aanloop naar een ontmoeting met de Franse president Hollande, dat de dood van de voormalige Palestijnse leider Yasser Arafat wordt onderzocht door een internationale commissie, omdat hij vermoedelijk werd vergiftigd.
Hij gaat er van uit, dat de vredesbesprekingen met Israël de gehele overeengekomen periode van negen maanden zullen doorgaan.

Tommy Müller.