Verzet tegen Europese boycot producten Westbank

Een aantal parlementsleden van de Europese Unie en de leider van een grote Europese vakbond verwerpen openlijk de recente beslissing van het continent om goederen van Israëlische ‘kolonisten’ te boycotten en overeenkomsten te verbieden met Joodse bedrijven die vestigingen hebben in Judea en Samaria (de Westbank).

In juli kondigde de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU Catherine Ashton nieuwe beleidsrichtlijnen aan, die op 1 januari 2014 in werking treden, en feitelijk een eind maken aan alle zakelijke contacten met Israëlische bedrijven die enige vorm van aanwezigheid handhaven in wat vaak wordt aangeduid als de ‘Joodse nederzettingen’.

Woensdag heeft een groep van 27 EU-parlementsleden in een brief Ashton en de Europese Commissie dringend verzocht om die beslissing te heroverwegen.

De parlementsleden zeiden dat Ashton ‘alle noodzakelijke stappen moet zetten om de richtlijnen van de commissie in te trekken, of, op zijn minst, tot overeenstemming te komen met de regering van Israël om te zorgen dat de uitvoering ervan de diepe bilaterale betrekkingen tussen de Europese Unie en Israël zal weerspiegelen en deze totaal niet zal schaden’.

Israël heeft boos gereageerd op de nieuwe EU-richtlijnen, en Europa er van beschuldigd, dat het probeert vooruit te lopen op de uitkomst van het vredesproces. Het Israëlisch-Palestijnse vredesproces wordt geacht om via bilaterale onderhandelingen te beslissen over de toekomst van Judea en Samaria. Maar de Palestijnen, Europa en Amerika verwezen al naar het gehele gebied als ‘Palestijnse gebieden’, en doen daarmee juridische en historische Joodse aanspraken op de Bijbelse gebieden teniet.

Naast de dappere demonstratie van de bovenstaande parlementariërs, zei de Duitse vakbondsleider Michael Sommer zondag dat hij het zal opnemen tegen iedereen die probeerde om Israëlische producten te boycotten, ongeacht hun herkomst.
‘Zolang ik het hoofd ben van deze organisatie, zal er nooit een resolutie komen die zegt ‘Koop niet bij Joden’, verklaarde Sommer tijdens het derde jaarlijkse Duits-Israëlische Congres in Berlijn.

Gevolgen van een boycot: Palestijnse werkloosheid
Een van de ernstigste gevolgen van een boycot van producten uit Judea en Samaria is een sterke toename van de werkloosheid onder de Palestijnse inwoners. Velen van hen verdienen een goede boterham bij Israëlische bedrijven, zoals te zien in onderstaande video.

Help mee de boycot tegen Israël te breken en te veranderen in een buy-cot. Steun bedrijven die ook Palestijnen in dienst hebben en steun daarmee vele gezinnen die anders in werkloosheid en armoede zouden leven.

Israel Today staf.