Franse onderzoekers: Arafat werd niet vergiftigd

Forensische wetenschappers uit Frankrijk hebben geen aanwijzingen gevonden dat de voormalige Palestijnse leider Yasser Arafat werd vergiftigd.

Deze onderzoeksresultaten, die al voor de officiële presentatie bekend zijn geworden, wijken af van de resultaten van een onderzoeksgroep uit Zwitserland. Die heeft vorige maand bekend gemaakt, dat ze in monsters uit het lijk van Arafat het zeer giftige polonium hadden ontdekt.

Arafat stierf in 2004 in een Frans ziekenhuis, nadat hij vier weken lang aan ernstige maag- en spijsverteringsproblemen leed. De Franse artsen hadden toen geen verklaring voor de ziekte van de Palestijnse leider. Er werd geen autopsie uitgevoerd; Arafat’s weduwe gaf er geen toestemming voor, evenmin als voor het openen van zijn medische dossier.

Arafat werd in Ramallah onder chaotische omstandigheden begraven. Hij wordt tot op vandaag door de Palestijnen vereerd als een nationale heilige; op zijn sterfdag zijn er elk jaar demonstraties.

Pas in november 2012 werd zijn graf geopend. Een internationaal team van wetenschappers heeft weefselmonsters van het lijk genomen, die in verschillende laboratoria uitgebreid werden geanalyseerd.

Arafats weduwe Sufa – een christin die in Parijs woont – had altijd beweerd dat haar man vermoord was. Ze sprak na de bekendmaking van de Zwitserse onderzoeksresultaten van de ‘misdaad van de eeuw’. Experts hadden al meteen hun twijfels over de Zwitserse onderzoeksresultaten, omdat het betreffende polonium 210 snel vervalt (de halveringstijd is 138 dagen), en zoveel jaar na de dood van Arafat nauwelijks te detecteren zou zijn. Ook de Russische onderzoekers hebben geen polonium aangetroffen.

De Franse wetenschappers hebben nu een andere verklaring voor de aanwezigheid van radioactieve sporen gevonden: zij vermoeden het datradioactief radongas, in het graf van Arafat hiermee te maken kan hebben, zodat vandaag de Israëlische media meldden. Het is bekend, dat dit gas uit de aardbodem omhoog komt, en in lage concentraties in grondwater en kruipruimten voorkomt.

Ook is opgemerkt, dat Arafat een aantal typische kenmerken van poloniumvergiftiging juist niet vertoonde, zoals haaruitval. Iedereen kan op de foto’s van destijds zien dat Arafat tijdens zijn ziekenhuisopname juist een behoorlijke baardgroei had.

Van Palestijnse zijde is steeds gezegd, dat Israël ‘de enige verdachte’ is, die wordt genoemd bij de moordaanslag op de Palestijnse leider. Israël heeft dit steeds bestreden. Er zijn echter wel bewijzen, dat Arafat persoonlijk terreurdaden opdroeg en steunde. Maar voor zijn dood was Arafat geïsoleerd in Ramallah en kon weinig schade aanrichten.

Arafats weduwe Sufa liet doorschemeren dat de dader afkomstig kan zijn uit de ‘inner circle’ rond Arafat – omdat daar wel veel jaloerse personen en intriganten waren die uit waren op de leidende positie van Arafat. Maar na de nieuwe Franse onderzoeksresultaten is de doodsoorzaak van Yasser Arafat nog steeds onduidelijk, en kan er verder worden gespeculeerd.

Tommy Múller; met bijdragen van Likoed Nederland en Wikipedia.

Trefwoorden: