Israëlisch leger heeft stormdienst

De zware winterstorm die afgelopen weekend in Israël toesloeg, vormde voor de Israel Defense Forces (IDF) weer een mogelijk om aan te tonen dat zij prima in staat is om de natie tegen meer dan alleen een militaire dreiging te verdedigen.

Klik op een foto voor een vergrotingKlik op een foto voor een vergroting

Toen er voertuigen op de wegen die van en naar Jeruzalem leiden hopeloos gestrand raakten, konden de autoriteiten zich alleen nog maar keren tot het leger. De politie was niet in staat om alle in het nauw geraakte automobilisten te bereiken en kon weinig tot niets doen om ingesneeuwde auto’s en vrachtwagens te bevrijden.

De IDF kwam met konvooien van gepantserde persoonsvervoerders die gemakkelijk de dikke sneeuw doorkruisten en bracht dekens, voedsel en warme dranken aan de vermoeide, maar dankbaar automobilisten. Tijdens de minder stormachtige periode begonnen de zware legervoertuigen de auto’s die voor hen bereikbaar waren uit het sneeuw en het ijs te trekken.

In de hoofdstad transporteerden en distribueerden soldatenbrigades ook voedsel en andere benodigdheden aan huizen in nood en een of meer klassen van toekomstige IDF-officieren werd belast met het evacueren en bijstaan van ouderen uit de stad.

Hoewel de hoeveelheid sneeuw die op Jeruzalem neerviel misschien niet zo heel indrukwekkend lijkt, en zeker niet een nationale noodsituatie zal lijken voor de lezers uit koudere klimaten, moet in gedachte worden gehouden dat Israël slecht voorbereid is om te gaan met dit soort stormen, die in dit gebied volgens de metingen al meer dan honderd jaar zijns gelijke niet kende.

Wat het nog erger maakte, was dat er tijdens de eerste dag van de storm meer dan dertigduizend woningen in Jeruzalem afgesloten raakte van het elektriciteitsnet, waarvan sommige nog steeds niet aangesloten zijn. Dat betekent dat meer dan honderdduizend mensen vier dagen lang zonder licht en warmte zaten bij temperaturen onder het nulpunt, ineengedoken in ongeïsoleerde woningen gemaakt van een enkele laag beton.

Premier Benjamin Netanyahu en andere Israëlische functionarissen hebben hun hartelijke dank betuigd aan de IDF, de Israëlische politie, het Israëlische Elektriciteitsbedrijf en andere overheden, zowel lokaal als nationaal voor hun onvermoeibare inzet tijdens de storm.

Verras een Israëlische soldaat met een warm winterpakket met onder andere een T-shirt, een warme muts of shawl en een paar warme sokken. Klik hier, op onze Duitse website.

Israel Today Staf.