Israëlische soldaten schieten terug na aanval Syrië

Israël dreigt steeds meer bij de Syrische burgeroorlog te worden betrokken. Maandagochtend werden Israëlische soldaten op de Golanhoogten (foto) beschoten vanuit een Syrische militaire post.

De Israëli’s beantwoordden het vuur, waarbij een van de Syriërs zou zijn getroffen, meldde het leger. Eerder was vanaf Syrisch grondgebied een mortiergranaat afgeschoten die op de Golanhoogten insloeg. De granaat miste krap een huis in het Druzendorp Majdal Shams. Er waren geen gewonden.

De Druzendorpen op de Golanhoogten zijn deels loyaal aan Syrië, andere vechten aan de kant van Israël. Enkele Druzen hebben hoge functies in het Israëlische leger.
De Druzen hebben hun eigen religie en cultuur. Ze leven in Syrië, Libanon en Israël. Zij geloven – in tegenstelling tot Joden en moslims – in reïncarnatie en in andere parallelle werelden.

Israël heeft de Golan-hoogvlakte veroverd in de Zesdaagse Oorlog (1967), omdat de Syriërs daarvandaan voortdurend de Joodse nederzettingen aan het Meer van Galilea hadden beschoten. Syrië eist het grondgebied terug, wat Israël beslist weigert.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken heeft onlangs in een toespraak voor de Verenigde Naties de aanspraak van zijn land op de Golanhoogten benadrukt. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zei de Joodse Staat geen enkel deel van de Golanhoogten zal afstaan​​.

Hoewel er geen vredesverdrag tussen Syrië en Israël bestaat, hebbenIsraëlische ziekenhuizen steeds weer ernstig gewonde Syriërs behandeld.

De Syrische burgeroorlog wordt direct voor de ogen van de Israëlische strijdkrachten uitgevochten op de Golanhoogten. De botsingen tussen dictator Assad en de rebellen hebben intussen ongeveer 120.000 levens geëist, terwijl omstreeks 2,2 miljoen mensen als vluchteling ronddolen.

NAI.