Paus waarschijnlijk in mei 2014 naar het Heilige Land

Paus Fransiscus zal waarschijnlijk in mei volgend jaar Israël en Jordanië bezoeken, maakte premier Benjamin Netanyahu bekend tijdens een receptie in het Vaticaan.

Netanyahu had tijdens zijn bezoek aan Italië het hoofd van de Katholieke Kerk officieel uitgenodigd om Israël te bezoeken. Hij heeft de Paus een boek over de inquisitie in Spanje gegeven, geschreven door zijn vader Ben-Zion Netanyahu, die vorig jaar overleed. Deze was historicus en had onderzocht, hoe de katholieken in Spanje in de middeleeuwen tegen de Joden waren opgetreden. Daarnaast ontving de paus een Chanoekah kandelaar.

Paus Fransiscus bedankte hem en overhandigde de Israëlische premier een bronzen plaquette, waarop de apostel Paulus is afgebeeld. Fransiscus en Netanyahu spraken elkaar ongeveer 25 minuten, met hulp van een tolk. Behalve over het aanstaande pauselijk bezoek zouden ze van gedachten hebben gewisseld over het Israëlisch-Palestijnse vredesproces.

Eerder hadden de Palestijnse president Machmoud Abbas en de Israëlische president Shimon Peres de paus al uitgenodigd naar het Heilige Land. Het laatste bezoek van een paus was in mei 2009, toen paus Benedictus XVI Israël bezocht.

Netanyahu, die op zijn reis naar Italië werd vergezeld door zijn vrouw Sarah en vijf ministers, sprak ook met de Italiaanse premier Enrico Letta. Centraal in deze gesprekken stond de dreiging van Iran. Daarbij herhaalde de premier dat kernwapens in de handen van het Iraanse regime niet alleen Israël zouden bedreigen, maar ook Italië, Europa en de hele wereld.

‘Het gevaarlijkste regime in de wereld mag niet over de gevaarlijkste wapen van de wereld beschikken. We hebben gewaarschuwd tegen het afzwakken van de sancties, zoals nu is gebeurd. Als er geen gepaste maatregelen worden genomen, dan zullen de sancties hun effect verliezen en de inspanningen van jaren zijn zonder resultaten verdwenen. Tegelijkertijd zeg ik jullie en beloof ik in de geest van de Macabeeën. We zullen niet toelaten ​​dat Iran de mogelijkheid tot nucleaire bewapening verkrijgt’, aldus Netanyahu.

Terwijl Netanyahu in Italië besprekingen voerde, waren er in Israël discussies over zijn grote persoonlijke uitgaven, waarvoor de Israëlische belastingbetaler moet betalen, zoals de waterrekening van zijn zwembad in Caesarea en de kosten van wierookkegels.

NAI.