Russische experts: Yasser Arafat werd niet vergiftigd

De voormalige Palestijnse leider Yasser Arafat werd niet vergiftigd met radioactief materiaal, maar is een natuurlijke dood gestorven. Dit is de conclusie van Russische experts, die de resultaten van hun onderzoek vandaag bekend maken.

Bijeenkomst ter gelegenheid van Arafat's negende sterfdag op 11 november 2013 bij de Damascuspoort van de Oude Stad van Jeruzalem.Bijeenkomst ter gelegenheid van Arafat’s negende sterfdag op 11 november 2013 bij de Damascuspoort van de Oude Stad van Jeruzalem.

Daarmee stemmen ze in met Franse wetenschappers, die een paar weken geleden verklaarden, dat Arafat niet, zoals vermoed, met het zeer giftige radio-actieve polonium in contact was gekomen.

Dat hadden deskundigen uit Zwitserland beweerd, die ook weefselmonsters van de overleden terrorist hadden onderzocht. De Zwitserse onderzoeksresultaten waren internationaal zeer omstreden. Hun onderzoek werd betaald door Arafat’s weduwe en de Palestijnse Autoriteit.

Arafat overleed op 75-jarige leeftijd in Parijs, waarschijnlijk na een ernstige beroerte. Hij werd onder chaotische omstandigheden in Ramallah begraven, zonder dat voordien een autopsie was uitgevoerd.

Sinds die dag hebben de Palestijnen Israël steeds weer beschuldigd van het ombrengen van hun charismatische leider, wat de regering in Jeruzalem altijd heeft tegengesproken. Tal van samenzweringstheorieën deden de ronde. Arafats weduwe Suha sprak zelfs van de ‘misdaad van de eeuw’ en heeft aangifte gedaan tegen een onbekende.

Arafat was een van de oprichters en later de leider van de Palestijnse Fatach, die tientallen jaren terreuraanvallen en bomaanslagen pleegde op Israëlische, Jordaanse en Libanese doelen. Hij wordt in de Palestijnse gebieden nog steeds als een nationale heilige vereerd.

NAI.