Scherpschutter doodt soldaat bij Libanese grens

Een Libanese sluipschutter heeft zondagnacht de Israëlische sergeant Shlomi Cohen (31) doodgeschoten. Deze was alleen in een niet-gepantserd legervoertuig onderweg in het grensgebied met Libanon, nabij Rosh Hanikra aan de Middellandse Zeekust.

Bekend is dat er tenminste zes schoten op hem werden afgevuurd vanaf ongeveer 200 m afstand. De soldaat overleed korte tijd later in het ziekenhuis aan zijn ernstige verwondingen in nek en borst. Het Israëlische leger heeft daarop sterke legereenheden naar het noorden gestuurd. Ook de Hezbollah militie in Libanon is in staat van paraatheid gebracht.

De Libanese sluipschutter lijkt bekend te zijn. Het zou gaan om een Libanese soldaat, die op eigen initiatief heeft gehandeld, stond in een verklaring van het leger. Na de schietpartij heeft hij zich blijkbaar verborgen in het terrein en is later teruggekeerd in zijn kazerne. Waar hij momenteel verblijft, is onduidelijk.

Het Israëlische leger heeft na de fatale schietpartij een voorpost van het Libanese leger beschoten met artillerievuur. Daarbij zouden aan Libanese kant gewonden zijn gevallen; details zijn niet bekend.

Volgens Libanese gegevens ontmoeten vandaag vertegenwoordigers van het Israëlische en het Libanese leger elkaar, samen met de in de regio gestationeerde blauwhelmen, om samen het incident te onderzoeken.

De situatie aan de noordgrens wordt als gespannen beschouwd. Nog afgelopen donderdag werd er geschoten op Israëlische soldaten, die echter niet werden geraakt. In augustus werden vier Israëlische soldaten gewond toen aan Libanese kant een explosief ontplofte.

In het zuiden van Libanon heeft de Hezbollah-militie veel steunpunten. De Hezbollah-televisiezender Al-Manor meldde, dat Israëlische troepen hadden geprobeerd door te dringen op Libanees gebied. Maar volgens informatie van het leger werd Shlomi Cohen aangevallen aan de Israëlische kant van de grens, op een zijweg en niet dichtbij de grens. Hij was onderweg naar een radarstation van de marine.

NAI.