Sneeuwstorm: 2 doden, veel huizen zonder stroom

Zondag is er een eind gekomen aan de zware winterstorm, die drie dagen heeft geduurd. De gevolgen zijn nog in het hele land te merken, vooral in Jeruzalem en Galilea.

Tijdens het hoogtepunt van de storm strandden honderden automobilisten op de wegen van en naar Jeruzalem. Duizenden verlieten de hoofdstad per trein; Israel Railway nam de ongebruikelijke stap, de treinen bij Jeruzalem ook op de Shabbat te laten rijden zodat mensen aan de zware storm konden ontsnappen.

Die zware storm heeft ook enkele slachtoffers gemaakt. In Lod kwam een baby om het leven bij een woningbrand, veroorzaakt door de kachel naast het bed van het kind. In Rishon Lezion stierf een 37-jarige man. Hij viel van een ladder toen hij probeerde om een lekkend dak te repareren.

In Jeruzalem en het noorden vernielden de afgelopen dagen omgevallen bomen veel elektriciteitsleidingen, waardoor de stroom uitviel in 35.000 woningen, zodat veel Israëli’s hun elektrische kachels niet kunnen gebruiken en nu rond het vriespunt in de kou zitten. Ongeveer 2000 elektriciens werkten vele uren aan herstel, waarbij eerst bejaardenoorden werden aangesloten. Zondagochtend zouden nog 19.000 woningen geen elektriciteit hebben.

Het openbaar vervoer begint langzaam op gang te komen, maar door de halve meter sneeuw die grote delen van Jeruzalem bedekte, ligt er zondag nog zoveel ijs dat de stad nog steeds afgesloten lijkt van de rest van het land. IJzel vormt een risico, ook op straten die schoon lijken, en zondagochtend werd gewaarschuwd tegen het gebruik van auto’s.

Een ongebruikelijk verschijnsel in de storm was de aanwezigheid van militaire pantserwagens in de straten van Jeruzalem. Doordat er zo veel auto’s waren gestrand en ingevroren en de gewone reddingsvoertuigen er niet konden komen werd het leger ingeschakeld om in die situatie te helpen.

Het leger heeft inmiddels de leiding overgenomen bij de noodhulp. Minister van Defensie Moshe Ya’alon zei dat twee maatregelen voorrang hebben: mensen die hulp nodig hebben voorzien van voedsel en verwarming en hen in veiligheid brengen. ‘Bovendien moeten we de medewerkers van elektriciteitsbedrijven, die de elektrische leidingen repareren, ondersteunen’.

Ya’alon gaf toe, dat de storm de autoriteiten heeft verrast door zijn intensiteit en door de gevolgen, ‘maar we hebben er snel op gereageerd’. Het leger heeft zware voertuigen ingezet en stroomgeneratoren en tankwagens met benzine en diesel beschikbaar gesteld voor gestrande automobilisten. Honderden verlaten ingesneeuwde auto’s blokkeren nog steeds de wegen naar de hoofdstad.

De inwoners van Jeruzalem hopen elk jaar op een beetje sneeuw en bidden er zelfs voor. Maar, zoals ze zeggen, je kunt ook te veel van het goede hebben, en iedereen in de stad is opgelucht dat de storm voorbij is.

Ryan Jones, Tommy Müller.

Bomen vielen op auto's en hoogspanningsleidingen.  Bomen vielen op auto’s en hoogspanningsleidingen.

De Westelijke Muur en de Tempelberg onder de sneeuw.  De Westelijke Muur en de Tempelberg onder de sneeuw.

Een noodonderkomen in Jeruzalem.  Een noodonderkomen in Jeruzalem.

De Jaffastraat in het centrum van Jeruzalem.  De Jaffastraat in het centrum van Jeruzalem.

Achtergelaten gestrande auto's blokkeren de wegen.  Achtergelaten gestrande auto’s blokkeren de wegen.

Ingesneeuwd: Bar Giyora bij Jeruzalem.  Ingesneeuwd: Bar Giyora bij Jeruzalem.

Storm aan de kust bij Tel Aviv.  Storm aan de kust bij Tel Aviv.Ernstige overstromingen in Gaza-stad.  Ernstige overstromingen in Gaza-stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *