Video en foto’s: Na sneeuw volgen ijzel en skipret

De foto’s doen denken aan de winter in het hooggebergte. Hoog zijn de bergen sneeuw in de straten van Jeruzalem.

De autoriteiten werken er hard aan, om in elk geval de hoofdwegen weer begaanbaar te maken. De Jeruzalemse burgemeester heeft vanwege het ongewone extreme weer de noodtoestand uitgeroepen. Premier Benjamin Netanyahu sprak van de ‘Storm van de Eeuw’.

Deze Engelstalige video geeft u een korte indruk van het chaotische weekeinde, dat ongetwijfeld in de Israëlische geschiedenisboeken zal worden vermeld.
(Het artikel gaan na de video verder).

De zware winterstorm heeft in Israël ook voor politieke onrust gezorgd. Oppositieleider Isaac Herzog (de nieuwe leider van de Arbeidspartij) beschuldigde de regering van een slecht crisismanagement.

Yosef Shapira, hoofd van Israëls State Comptroller (een soort Alegemene Rekenkamer) vroeg de regering om te onderzoeken waarom de plotselinge sneeuw en koudegolf Israël zo onvoorbereid kon verrassen. Tienduizenden Israëli’s hebben de Shabbat rillend in hun huizen doorgebracht, omdat hun elektrische verwarmingen waren uitgevallen.

Maar volgens premier Benjamin Netanyahu heeft Israël de natuurramp beter aangepakt dan andere landen die vaker met dergelijke weersverschijnselen te maken hebben.

De sneeuwstorm is inmiddels afgenomen, de zon schijnt, maar voor Israëlische begrippen is het bitter koud. De sneeuwstorm heeft vier mensen het leven gekost, duizenden raakten gewond, en tienduizenden huizen zaten dagenlang zonder elektriciteit. Momenteel hebben ongeveer 5000 huishoudens nog geen stroom.
Enkele honderden personen, die Jeruzalem niet konden verlaten, brachten het weekeinde door in noodonderkomens.
In de Bijbelse Dierentuin in Jeruzalem zijn ten minste zes dieren overleden als gevolg van de ergste koud in 100 jaar.

In Jeruzalem waren maandagochtend veel doorgaande wegen nog bedekt met ijzel en onbegaanbaar. Het leger heeft pantserwagens en helikopters ingezet om voor de bevolking te zorgen en acute zieken naar ziekenhuizen te brengen.

De autowegen rondom Jeruzalem gaven een spookachtig beeld te zien: honderden verlaten ingesneeuwde auto’s en grote lege parkeerterreinen. Een woordvoerder van de gemeente Jeruzalem zei zondag, dat leger, politie en elektriciteitsbedrijven er onder hoge druk aan werken, het leven in Jeruzalem over twee dagen weer normaal te laten verlopen.

Momenteel worden de hoofdwegen schoongemaakt. Het openbaar vervoer zal geleidelijk worden hervat, maar wegens de ijzel blijven veel bussen voorlopig in de depots, en ook de Jeruzalemse tram rijdt nog niet. Hierdoor kunnen tienduizenden niet naar hun werk gaan. In Jeruzalem en veel steden in Noord Israël bleven ook vandaag de scholen gesloten. De politie raadt momenteel af om auto te rijden in Jeruzalem.

De zwaarste storm sinds eeuwen heeft de hulpdiensten tot de grenzen van hun mogelijkheden belast. Volgens politiewoordvoerder Micky Rosenfeld kwamen er sinds het begin van de storm op donderdag ongeveer 70.000 verzoeken om hulp. De ambulancedienst meldde, dat er alleen vanmorgen ongeveer 100 mensen waren uitgegleden op de ijzel en medische behandeling nodig hadden.

Maar de strenge winterstorm heeft niet alleen negatieve kanten: Het waterpeil van het Meer van Genesareth is al tien centimeter gestegen als gevolg van extreme regenval. Het meer is het belangrijkste drinkwaterreservoir van het land.

Op de berg Hermon in het noorden van Israël zijn de skiliften geopend, op de pistes ravotten honderden wintersporters. Op de hoogstgelegen delen ligt 120 centimeter sneeuw, en de thermometer staat op drie graden onder nul.

NAI, Tommy Müller.