Weer raketaanval uit Gaza; Iron Dome geplaatst

In de nacht van woensdag op donderdag heeft een luchtalarm de inwoners van de Eshkol-regio uit hun slaap gewekt.

Het Iron Dome raketschild.Het Iron Dome raketschild.

Na de sirenes, om 0.30 uur, klonk een explosie. Een Qassam raket, afgevuurd door militanten vanuit de Gazastrook, kwam neer op open terrein zonder schade te veroorzaken.

Het Israëlische leger had meer raketaanvallen verwacht nadat het dinsdag enkele luchtaanvallen had uitgevoerd op centra van Hamas in de Gazastrook. Daarom zijn ook eenheden van het raketafweersysteem ‘Iron Dome’ geplaatst in de nabijheid van de kwetsbaarste steden Ashdod, Sderot en Be’er Sheva.

Het Israëlische leger heeft de troepen aan de grens met Gaza versterkt en in paraatheid gebracht. Na al die incidenten in de afgelopen dagen moet het de islamistische terroristen onmogelijk worden gemaakt om explosieven aan het grenshek te bevestigen of aanslagplegers over de Israëlische grens te brengen.

Minister van Defensie Moshe Ya’alon verklaard tijdens een bezoek aan de troepen, dat er verband is tussen de Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen en de toename van de terreuraanslagen in de afgelopen dagen. De radicaal-islamitische Hamas, die de Gazastrook bestuurt, verwerpt de vredesbesprekingen met Israël. Ya’alon waarschuwde Hamas, dat Israël voorbereid is op een escalatie van de situatie.

Het leger heeft de Israëlische boeren gewaarschuwd, voorlopig niet te werken op gebieden die op minder dan een kilometer van de grens met de Gazastrook liggen. Maar juist daar liggen enkele van de belangrijkste en grootste groente- en aardappelakkers. Indien die niet binnenkort weer worden begoten en verzorgd, dan dreigen ernstige misoogsten.

NAI.