Al-Jazeera: Arabische legers, leer toch van Israël

Het was misschien wat schokkend voor de Arabische kijkers, toen de Arabische zender Al-Jazeera vorige week openlijk toegaf dat de Franse en Israëlische legers zich veel humaner gedragen dan enige Arabische gewapende macht, en dat het Israëlische leger minder wreed is dan zogenaamd objectieve Westerse media beweren.

Het onderwerp van de soms felle discussie was de almaar voortdurende burgeroorlog in Syrië en de vele wreedheden die er plaatsvinden.
Frankrijk had voor de tweede Wereldoorlog het mandaat over dit gedeelte van het Midden-Oosten.

De presentator van het Arabische nieuwsprogramma van Al-Jazeera zich openlijk af, waarom het Syrische leger en zijn bondgenoot Hezbollah ‘niets leren van het Israëlische leger, dat, met grote inspanningen, probeert om beschietingen van gebieden bevolkt door burgers in Libanon en Palestina te vermijden’.

Het verhaal werd oorspronkelijk ontdekt door onderzoeksjournalist en Midden-Oosten analist Tom Gross, die een kopie van de uitzending van Al-Jazeera op zijn website plaatste.

In de Syrische burgeroorlog zijn al meer dan 100.000 mensen gedood. Velen van hen zijn het slachtoffer van willekeurige beschietingen en regelrecht misbruik van de burgerbevolking .

De presentator wees er op, dat strijders van Hezbollah regelmatig ‘schuilen in gebieden waar burgers wonen omdat ze weten dat de Israëlische luchtmacht zulke gebieden niet bombardeert’; dit toont aan dat het Israëlische leger niet is betrokken bij willekeurige beschietingen.

De presentator van Al-Jazeera gastheer prees zelfs Israëls gebruik van waterkanonnen en rubber kogels om Palestijnse demonstraties te breken, in plaats van ‘raketten of vaten vol explosieven’ die het Syrische leger gebruikt.

Propagandisten beweren vaak dat Israël lukraak door Palestijnen bevolkte gebieden aanvalt, en dat het een harteloze en wrede bezetter is. Vrij vaak halen dergelijke beweringen wereldwijd de krantenkoppen.

Maar de uitzending van Al-Jazeera roept deze vraag op: Als zelfs het vlaggenschip van de Arabische media de valse beschuldigingen kan doorzien en de waarheid betreffende Israëls bedoelingen en methoden kan erkennen, waarom kunnen de belangrijke westerse media dit niet?

Israel Today staf.