Canadese premier: waarom alleen kritiek op Israël?

De Canadese premier Stephen Harper, een trouwe bondgenoot van Israël op het internationale toneel, die enkele dagen op bezoek is in Israël, heeft zich dinsdag afgevraagd waarom mensen blijven proberen hem selectief Israël te laten veroordelen, terwijl zijn regering met bijna elk ander land wel geschilpunten heeft.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem vroegen Israëlische media aan Harper waarom de Joodse ‘nederzetting activiteit’ in Judea en Samaria niet openlijk had veroordeeld.

‘Als ik in Israël ben, vraagt men mij alleen Israël te veroordelen, als ik in de Palestijnse Autoriteit wordt me gevraagd om enkel Israël te veroordelen, en in de helft van de andere plaatsen op de wereld vragen ze me om allen Israël te bekritiseren’, reageerde Harper. Hij vroeg zich af, waarom bij zijn bezoek aan Ramallah een dag eerder ‘niemand daar hem had gevraagd om alleen de Palestijnse Autoriteit op de korrel te nemen met kritiek over zaken zoals bestuur of mensenrechten of iets anders’

Harper wees er verder op, dat het officiele beleid van Canada tegen Joodse nederzettingen is, en dat hij geen beperkingen heeft bij het uitspreken van de geschillen van zijn regering met Israël bij een ontmoeting met Netanyahu. Maar, stelde Harper, hij ziet geen reden om daar een ​​openbare show van te maken.

Toen hij eerder op de dag de Knesset toesprak, zei Harper dat hij wist waarom in deze tijd overdreven kritiek op Israël zo populair is geworden op de wereld – het is het nieuwe toevluchtsoord voor mensen die in vorige generaties antisemieten genoemd zouden worden.

‘Mensen die nooit zouden zeggen dat ze Joden haten en de schuld geven voor hun eigen falen of voor de problemen op de wereld, uiten in plaats daarvan hun haat tegen Israël en geven alleen de Joodse Staat de schuld voor de problemen in het Midden-Oosten’, zei tot de Israëlische parlementariërs. ‘Dit is het gezicht van het nieuwe antisemitisme. Het richt zich tegen het Joodse volk door zich te richten tegen Israël’.

Netanyahu sprak eveneens over de kwestie van de nederzettingen, en herinnerde de aanwezigen er aan dat ‘dit conflict al een halve eeuw woedde voordat er een enkele Israëlische nederzetting of Israëlische soldaat in Judea, Samaria en Gaza was’. Hij herhaalde dat het daarom verkeerd was om de aanwezigheid van Joodse gemeenschappen als de ‘kern van het conflict’ te zien, een opmerking die de Canadese regering lijkt te begrijpen.

Harper: we staan achter Israël
In een toespraak die Harper maandag in de Knesset hield, noemde hij het verhaal van Israël een groot voorbeeld voor de wereld. In tegenstelling tot wat anderen hebben gedaan, is Israël het verhaal ‘van een volk dat op zijn lijden heeft gereageerd door verder te gaan dan wrok, en een buitengewone samenleving heeft opgebouwd, een levendige democratie, een vrijheidslievend land met een onafhankelijke rechterlijke macht die het recht bevestigt, een innovatieve, toonaangevende ‘start-up’ natie’.

Vooral Israëls toewijding aan het leven heeft indruk gemaakt op Harper en Canada: ‘Jullie hebben de collectieve herinnering aan dood en vervolging gebruikt om een optimistische en toekomstgerichte samenleving op te bouwen, die zoveel waarde hecht aan het leven dat je soms duizend criminelen en terroristen vrijlaat om iemand van uw eigen volk te redden’.

Omdat Israël zo de grondbeginselen van zijn eigen land belichaamt beloofde Harper dat Canada door dik en dun achter Israël zal staan. Canada’s 350.000 Joden, evenals Harper en zijn vrouw zelf, zijn ‘enorm trots’ op ‘de moed van Israël in oorlogstijd, op uw vrijgevigheid in vredestijd, en op de bloei die de woestijn onder uw rentmeesterschap heeft opgeleverd’.

‘Nog geen tijd voor een Palestijnse Staat’
Harper gaf ook een knipoog naar de Palestijnen, herhalend dat Canada nog steeds het doel steunt van ‘een levensvatbare, democratische Palestijnse Staat, vastbesloten om vreedzaam naast de Joodse Staat Israël te bestaan’, maar klaagden dat ‘helaas’ de situatie nog niet rijp is voor de oprichting van een dergelijke Staat.

Tijdens een ontmoeting met de Palestijnse leider Machmoud Abbas, maandag in Ramallah, maakte Harper een nieuw hulppakket van 66 miljoen dollar voor de Palestijnse Autoriteit bekend. Sinds de ondertekening van de Oslo-akkoorden in 1993 heeft Canada de Palestijnen meer dan 650 miljoen dollar aan hulp geschonken.

Ryan Jones.