Dag vol geweld; Iron Dome onderschept raketten

 

• Raketten vanuit Gaza afgeschoten op Ashkelon,
• Bij represaille munitiedepot getroffen,
• Israëlische auto beschoten bij Nablus,
• Rabbijn bekogeld bij graf op de Olijfberg.

Woensdag was een dag vol geweld in het land Israël; Palestijnse extremisten vielen op diverse plaatsen in het land Joden aan. In de afgelopen maanden is het aantal aanvallen op Joodse kolonisten sterk gestegen. Veel Israëli’s en zelfs sommige politici zien een verband met de lopende vredesonderhandelingen tussen Israëli’s en Palestijnen.

Woensdagavond laat werden vanuit de door Hamas bestuurde Gazastrook raketten afgeschoten op de Israëlische kuststad Ashkelon. Het raketafweersysteem Iron Dome wist alle vijf de projectielen te onderscheppen. Later vuurden militanten nog drie raketten af, die binnen Gaza neerkwamen.

De Israëlische luchtmacht reageerde vanochtend vroeg op de raketaanval met een reeks gerichte aanvallen op doelen van Hamas en andere terreurorganisaties. Volgens de legerwoordvoerder zijn in het noorden van de Gazastrook een verborgen raketlanceerinstallatie en een munitiedepot getroffen. Volgens Palestijnse bronnen raakten vijf mensen gewond bij de represailles.

In de buurt van Nablus (het Bijbelse Sichem) openden Palestijnse schutters het vuur op een Joods voertuig, dat beschadigd raakte, maar er waren geen slachtoffers. Volgens Israel Radio kammen veiligheidstroepen momenteel de regio uit op zoek naar verdachten.

Woensdagavond laat werd ten zuiden van Hebron een Israëlische auto aangevallen door Palestijnse stenengooiers. De inzittenden van de auto kwamen met de schrik vrij.

Olijfberg onveilig gebied
Dinsdag meldde Israel National News, dat Rabbi Yitzhak Cohen, wiens zoon Neria, 2008 werd vermoord in Jeruzalem, werd aangevallen door stenengooiende Arabische tieners tijdens een poging om het graf van zijn zoon op de Olijfberg te bezoeken.

Cohen vertelde dat hij, zijn vrouw en zijn andere kinderen meer dan 40 minuten werden achtervolgd en aangevallen door de Arabische jongeren. Toen hij tenslotte slot in het nauw was gedreven, trok Cohen trok zijn vuurwapen om de aanvallers af te schrikken. Hij was zeer kritisch over politie, die geregeld niets doet tegen Arabisch geweld in het gebied.

Ontvoeringen voorkomen
Woensdag maakte de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet bekend, dat het vorige maand een ​​operatie had uitgevoerd waardoor de ontvoering van een aantal Israëliërs was verijdeld. De ontvoeringen waren gepland en gecoördineerd door drie aan Hamas gelieerde terroristen die momenteel in Israëlische gevangenissen zitten. Ze behoren tot hetzelfde soort gevangenen dat Israël regelmatig vrijlaat als ‘gebaar van goede wil’ jegens de Palestijnse leiders.

Israel Today staf, NAI.