Europa: Natuurlijk krijgt Israël schuld voor mislukken

De ambassadeur van de Europese Unie in Israël, Lars Faaborg-Andersen, erkende woensdag dat Europa van plan is om, als de huidige vredesbesprekingen geen akkoord opleveren, ‘de schuld uiteraard regelrecht bij Israël te leggen’.

Hij legde die opmerking uit door er op te wijzen, dat het alleen maar ‘logisch’ zou zijn om het mislukken aan Israël te wijten, als het probleem dat de ondertekening van een vredesakkoord tegenhoudt de Joodse ‘bouw van nederzettingen’ is.

Zoals veel Israëlische functionarissen herhaaldelijk hebben opgemerkt, is het probleem bij deze benadering, dat veel Palestijnse leiders gewoon zoeken naar een manier om te voorkomen dat een compromis vredesakkoord met Israël wordt gesloten. De Joodse nederzettingen zijn een handig excuus om dat te bereiken.

De Palestijnse leider Machmoud Abbas heeft geen enkele aanwijzing gegeven, dat hij bereid is om de Israëlische eisen voor vrede serieus te nemen, en Faaborg-Andersen gaf hem precies de uitweg die hij nodig heeft om zo onverzettelijk te blijven, terwijl hij er zeker van is dat Israël alle schuld zal krijgen.

Eerder deze week besprak premier Benjamin Netanyahu deze kwestie tijdens een gezamenlijke persconferentie met de bezoekende Canadese premier Stephen Harper in Jeruzalem.

Netanyahu herinnerde de aanwezigen er aan, dat ‘dit conflict al een halve eeuw woedde voordat er een enkele Israëlische nederzetting of Israëlische soldaat in Judea, Samaria en Gaza was’. Om die reden was het niet juist, om de aanwezigheid van Joodse gemeenschappen als ‘de kern van het conflict’ te zien; en Harper leek het hier volledig mee eens te zijn.

Faaborg-Andersen zei ook dat hij (en de rest van Europa) de eis van Netanyahu, dat de Palestijnen Israël moeten erkennen als ‘de Joodse Staat’, niet kunnen begrijpen. Hij beweerde niet te weten wat de Israëlische premier bedoelt met deze eis, maar in werkelijkheid is het echt vrij eenvoudig.

De volken rondom Israël zijn allemaal erkend als Arabische Staten. Turkije wordt erkend als de Turkse Staat, net als het naburige Griekenland het thuisland is van de Grieken. Hoewel al die landen minderheden hebben, worden ze erkend als het nationale thuisland van hun historische landheren en dominante bevolkingsgroepen. Israël vraagt hetzelfde.

Het is ook onwaarschijnlijk dat Faaborg-Andersen niet beseft, dat wanneer de Palestijnen het bestaansrecht van de Joodse Staat (en niet alleen van de Staat Israël) officieel en publiekelijk zouden erkennen, dit echt een einde zou maken aan het conflict. Misschien stemt hij in met hun weigering om dit te doen?

Ondertussen heeft Abbas’ eigen Fatach-factie onlangs op een van de officiële Facebook pagina’s een video geplaatst met het dreigement Tel Aviv te bombarderen.

Dit is een grove schending van de vredesakkoorden [van Oslo] en een belemmering voor de huidige besprekingen, en toch leek Faaborg-Andersen de Palestijnen met geen woord te waarschuwen of te veroordelen.

Vorige week noemde Netanyahu de Europese Unie ‘hypocriet’, omdat deze altijd Israël veroordeelt voor elke vermeende overtreding, terwijl het opvalt dat de EU nog geen fractie van de fouten van de Palestijnen veroordeelt.

Ryan Jones; vertaling Fatach video: Palestinian Media Watch.