Hoe de media gemanipuleerd worden

Het meest effectieve wapen van de Palestijnen zijn de internationale media. Het decennialange conflict met Israël heeft de Palestijnse leiders en hun propagandisten tot meesters van manipulatie gemaakt.

In het meest recente geval is Hamas er verbazingwekkend genoeg in geslaagd om heel wat mediamakers te overtuigen dat Israël verantwoordelijk is voor de krachten van de natuur.

Toen in december in de regio een sterke winterstorm toesloeg, werden zowel Joden als Arabieren verrast door de sneeuw en regen. Terwijl Jeruzalem en andere hoger gelegen oorden onder vorst en sneeuw te lijden hadden, raakten de kustgebieden van Israël, en natuurlijk ook de Gazastrook, overstroomd. De Israëliërs rolde hun mouwen op pakte de situatie aan, zo goed als het ging.

Hamas-leiders handelen echter door op de vermeende daders te wijzen, namelijk de ‘slechte Joden’. De voorzitter van het rampcomité van Hamas, Yasser Shanti, vertelde journalisten dat de overstroming van Gaza, in tegenstelling tot de overstromingen in de rest van de regio, door de opening van Israëlische ‘stuwdammen’ was ontstaan. Het Palestijnse persbureau Al Majd voegde eraan toe dat het ‘een oude Zionistische droom is om Gaza te zien verdrinken’.

Israëlische deskundigen verklaarden onmiddellijk dat Israël geen stuwdammen kent, die geopend zouden kunnen worden. Ook legden ze precies uit hoe de storm de overstroming veroorzaakt had. Maar persbureaus zoals Al Jazeera en een leger aan media-activisten, die op Facebook, Twitter en andere media reageerden, waren niet in de feiten geïnteresseerd.

Lees het volledige artikel in het laatste nummer van Israel Today magazine! Klik hier om u te abonneren! Israel Today Staf.