Israël niet onder de indruk van Iraanse leider

Zowel Israël als Iran namen vorige week deel aan het Wereld Economisch forum in Davos, Zwitserland. Velen hoopten op een pril begin van een herstel van de relaties, maar tot grote frustratie van de Israëlische leiders leek het er zelfs niet op.

De Israëlische president Shimon Peres noemde tegenover verslaggevers in Davos de toespraak van de Iraanse president Hassan Rouhani donderdag vlot, maar ook zeer misleidend, en, voor Israël, een grote teleurstelling.

‘Het belangrijkste was hetgeen [Rouhani] niet zei – hij sprak geen steun uit voor vrede in het Midden-Oosten’, zei Peres. ‘Hij is de enige leider die ik ken, die niet duidelijk heeft gezegd de tijd is gekomen om vrede te sluiten tussen Israël en de Arabieren. Hij verwees niet naar vrede, en toen hem werd gevraagd of zijn visie alle landen omvatte, hij zei dat het alleen die landen betrof die Iran zal accepteren’.

‘Wat Israël betreft’, vervolgde Peres, ‘wij zijn bereid om vrede te sluiten met het Iraanse volk. Historisch gezien zijn zij nooit onze vijanden geweest. We steken onze handen uit voor vrede, ook naar het Iraanse volk, maar vandaag hebben we een grote kans gemist’.

Peres merkte ook op, dat als het regime van Rouhani werkelijk niet streeft naar nucleaire wapens, dan had de Iraniër veel meer kunnen doen om de spanning in de regio te verminderen door simpel bekend te maken dat ‘hij zal stoppen met de bouw van lange-afstandsraketten die kernkoppen kunnen vervoeren’.

In plaats daarvan gebeurde waarvoor de Israëlische leiders hadden gevreesd: Rouhani en Iran gingen naar het forum als overwinnende helden, die de internationale gemeenschap hadden gedwongen om hen tegemoet te komen, terwijl ze in ruil daarvoor maar heel weinig opgaven.

Een voorbeeld hiervan is hetvideo-interview, dat de Iraanse minister van Buitenlandse Zakenvoor het forum met CNN had, en waarin hij er op wees, dat de Iraanse nucleaire overeenkomst, die enkele maanden eerder in Genève was bereikt, de Islamitische Republiek niet had verplicht om ook maar een enkel deel van zijn nucleaire programma te ontmantelen.

‘Als u in de gehele tekst een woord kunt vinden, een enkel woord, dat lijkt op ontmantelen of kan worden uitgelegd als ontmantelen, dan zal ik mijn commentaar terugnemen’, zei Zarif. ‘We gaan geen enkele centrifuge ontmantelen, we gaan geen apparatuur ontmantelen, we gaan gewoon niet produceren, geen [uranium] boven de 5 procent verrijken’.

Dat betekent natuurlijk dat Iran op een gegeven moment het nucleaire programma net zo makkelijk weer kan inschakelen.

Zarif zei, dat de regering-Obama had geprobeerd om de situatie anders voor te stellen, om de indruk te geven dat het Iran had overtuigd om zijn nucleaire programma te ontmantelen.

Israel Today staf, CNN.