Joden als een minderheid in een Palestijnse Staat?

De krantenkoppen van de Israëlische dagbladen schreeuwden het maandag uit: premier Benjamin Netanyahu is van plan om Joden achter te laten binnen de grenzen van een toekomstige Palestijnse Staat.

Maar in feite kwam het voorstel niet van Netanyahu, maar een assistent in het kantoor van de premier vertelde aan verslaggevers, dat de Israëlische premier geen reden zag waarom er in een toekomstige Palestijnse Staat geen Joodse burgers zouden zijn.

Die bekendmaking past bij de toespraak, die Netanyahu vorige week hield in Davos, Zwitserland, waarin hij stelde dat hij niet van plan was om Joden uit hun huizen in Judea en Samaria te ontwortelen. Maar die Joden zouden dan uiteindelijk niet meer onder Israëlische soevereiniteit leven.

Hypocriete houding
Zoals verwacht reageerde de Palestijnse Autoriteit woedend op de berichten. De Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat vertelde aan Associated Press, dat er geen enkele ‘kolonist’ achtergelaten kon worden binnen de grenzen van een Palestijnse Staat. Erekat herhaalde het standpunt van de Palestijnse leider Machmoud Abbas, dat ‘Palestina’ geen Joodse burgers zal hebben.

Volgens Israëlische functionarissen was het idee achter het laten uitlekken van het voorstel om het hypocriete karakter van de Palestijnse Autoriteit te onthullen. Abbas staat er op, dat het Joden niet wordt toegestaan​in een Palestijnse Staat te wonen, maar tegelijkertijd eist hij dat Israël zijn poorten opent voor miljoenen Arabische burgers.

Een regeringsfunctionaris zei voor Voice of Israel Radio ‘niets onthult meer de onwilligheid van de Palestijnse Autoriteit om een overeenkomst met Israël te bereiken dan hun extreme en roekeloze reactie op een onofficiële publicatie’.

‘Dat wens ik niemand toe’
En dus was het kantoor van Netanyahu verontwaardigd toen minister van Economische Zaken Naftali Bennett zich in het debat mengde door het engagement van de premier aan het zionistische ideaal te betwijfelen.

‘Het idee dat Joodse gemeenschappen onder Palestijns soevereiniteit zullen leven (…) is een zeer ernstige zaak, en het weerspiegelt een paniekerig verlies van waarden’, zei Bennett. ‘2000 jaar van verlangen naar het Land van Israël is niet verdampt, zodat we onder de regering van Abbas zouden kunnen leven’.

Onderminister van Defensie Danny Danon voegde eraan toe, dat iedereen die denkt dat Joden werkelijk blijven wonen in een toekomstige Palestijnse Staat ‘vandaag Gaza moeten bezoeken en de betekenis van het woord ’tolerantie’ in het Midden-Oosten begrijpen’. Hij verklaarde dat hij zijn ergste vijand niet zou toewensen onder Palestijns bewind te leven.

De Joodse tegenstanders van het voorstel argumenteren, dat God Judea en Samaria niet aan de Joden heeft gegeven om daar onder vreemde heerschappij te leven. Als de regering-Netanyahu het voorstel zou goedkeuren, dan zou deze het doel van de Joodse Staat verraden en alle beloften ontkennen die deze aan de kolonisten heeft gedaan.

De vroegere PA-minister Ashraf al-Ajram vertelde later aan de Israëlische legerradio, dat de regering van Abbas niet noodzakelijk tegen ‘een paar duizend Joden’ was die in een Palestijnse Staat blijven, maar zei dat alle joodse gemeenschappen zouden moeten worden ontmanteld, en de overblijvende Joden zouden ‘Palestijnen’ moeten worden.

De integratie van Joodse kolonisten in Palestina was in de afgelopen jaren herhaaldelijk opgedoken bij de vredesbesprekingen. Het stelt de Palestijnse leiders voor een dilemma. Aan de ene kant willen ze dat hun land modern, seculier en kosmopolitisch is. Daarbij pas het niet om leden van een bepaalde religie uit te sluiten en om te streven naar een ‘Judenrein’ Palestina. Aan de andere kant heeft de Palestijnse Autoriteit in de afgelopen jaren zoveel haat gezaaid tegen de kolonisten, dat het nu moeilijk zou zijn voor de Palestijnse president Machmoud Abbas om aan zijn aanhangers Joden als staatsburgers van Palestina te presenteren.

Ryan Jones, Tommy Müller.