Palestijnen demonstreren tegen vredesbesprekingen

Duizenden Palestijnen hebben zaterdag in steden op de gehele Westbank gedemonstreerd en geëist dat hun leiders stoppen met de door de VS bemiddelde vredesbesprekingen met Israël.

De demonstraties waren georganiseerd door linkse Palestijnse politieke bewegingen; ze hekelden de voorstellen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, omdat deze de ‘Israëlische bezetting’ wettigen, aldus het Bethlehemse persbureau Ma’an.

Israël noemt al lange tijd als een van de voornaamste hindernissen voor vrede dat Palestijnse Autoriteit zijn volk niet leert om een compromis vredesakkoord met Israël te accepteren. Voor de Palestijnen, ook de Palestijnse leiders, is het ‘alles of niets’.

Zaterdag zei een senior lid van de regerende Palestijnse Fatachpartij voor de Arabische media, dat het voor de Palestijnen tijd is om de onderhandelingen op te geven en het geweld tegen Israël te hervatten. ‘We moeten weer in actie komen, omdat actie veel dingen kan veranderen. Ik bedoel verzet in al zijn aspecten’, zei Tawfiq Tirawi voor het in Beiroet gevestigde satelietkanaal al-Mayadeen.

Wie bekend is met het conflict weet dat ‘verzet in al zijn aspecten’ zelfmoordaanslagen en andere terreuraanslagen tegen Israëlische burgers betekent.

Zelfs de meest liberale Israëli’s lijken eindelijk het licht te zien. In een weekendinterview met het Israëlische Channel 2 News zei minister van Justitie Tzipi Livni, die is belast met de onderhandelingen met de Palestijnen, dat de standpunten van de Palestijnse leider Machmoud Abbas ‘niet alleen voor ons, maar voor de gehele wereld onaanvaardbaar zijn, en als hij hieraan blijft vasthouden, dan zullen de Palestijnen degenen zijn die de prijs moeten betalen’.

Voor veel Israëli’s waren dit nogal schokkende opmerkingen, omdat Livni lange tijd een van de vurigste verdedigers was van Abbas als bruikbare vredespartner.

Toch bleef Livni optimistisch als altijd, door er op te wijzen dat de enquête van Channel 2 News, die laat zien dat nu 87 procent van de Israëli’s geloven dat de huidige onderhandelingen niet tot een vredesakkoord zullen leiden, geen invloed mag hebben op haar handelingen.

Livni was er van overtuigd, dat als er een redelijk vredesvoorstel ter tafel komt, de meerderheid van de Israëli’s van gedachte zal veranderen en er achter gaat staan.

Israel Today staf.