Tentoonstelling Joden in het Heilig Land verschoven

De culturele organisatie van de Verenigde Naties (UNESCO) wil nu tòch een tentoonstelling houden, die bewijst dat sinds duizenden jaren Joden in het gebied van het huidige Israël wonen.

Foto: Copyleft.Foto: Copyleft.

Het was de bedoeling, dat de tentoonstelling met de titel ‘Mensen, Boek, Land: de 3500-jarige relatie van het Joodse volk met het Heilige Land’ vorige week zou worden geopend in het Parijse hoofdkantoor van de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Maar nadat in totaal 22 Arabische landen waarschuwden, dat de tentoonstelling de vredesinspanningen in het Midden-Oosten zou schaden, en aandrongen deze te annuleren, werd de opening uitgesteld. Zij zien door de tentoonstelling hun aanspraak op het Heilige Land bedreigd.

De UNESCO gaf toe aan hun dreiging en wilde de de tentoonstelling afzeggen. Maar op deze beslissing kwam kritiek van Israël, de VS, Canada en Joodse groepen over de hele wereld. Daarop wijzigde de culturele organisatie weer zijn koers: ‘De openingsdatum is vastgesteld op 11 juni’, bevestigde een woordvoerster van de UNESCO, zonder nadere toelichting over de omstandigheden van de verschuiving.

De mede-organisator van de tentoonstelling, het in Los Angeles gevestigde Simon Wiesenthal Center, publiceerde een officiële verklaring over de achtergrond van de tentoonstelling: deze heeft niets te maken met de inspanningen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, om het vredesproces in het Midden-Oosten weer tot leven te wekken.

‘Terwijl de Arabische Liga probeert om onze tentoonstelling te boycotten en de aandacht van de gehele wereld zich op Parijs richt, wordt tegelijkertijd in het New Yorkse VN-hoofdkwartier een tentoonstelling gepresenteerd met de titel ‘Palestina’. Deze is volledig gebaseerd op de zienswijze van de Arabieren en wordt ook niet gezien als inmenging in Kerry’s vredesmissie’, kritiseerde rabbi Marvin Hier, deken van het Simon Wiesenthal Center.

NAI.