Vandaag is het Tu Bishvat, Nieuwjaar van de Bomen

Vandaag, donderdag 16 januari of 15 Shevat, vieren Israëli’s in het hele land een feest dat niet in de Bijbel wordt genoemd: Tu Bishvat (wat gewoon ’15 Shevat’ betekent) oftewel het Nieuwjaar van de Bomen.

Elk jaar gaan Israëli’s op Tu Bishvat bomen planten. Vooral schoolkinderen hebben er deel aan met excursies naar nationale wouden, waar het Joods Nationaal Fonds is gevraagd om de jongeren te helpen bij het uitbreiden van de beboste gebieden van de Joodse Staat.

Dit jaar deed ook de Knesset voor het eerst mee aan het feest met een Tu Bishvat feest. Knessetleden, ministers, religieuze leiders en andere hoogwaardigheidsbekleders waren uitgenodigd om deel te nemen van een royaal feestmaal van traditionele Tu Bishvat gerechten, waaronder noten, vruchten en wijnen.

Het was de eerste keer dat de Knesset dit feest vierde, dat niet in de Bijbel wordt genoemd, maar werd ingevoerd door de rabbijnse schrijvers van de Mishnah, als hulpmiddel voor het bepalen van het begin van de jaarlijkse agrarische cyclus, met als doel het heffen van de Bijbelse tienden.

Het feest in de Knesset was georganiseerd door de rabbijnse associatie Zohar en het nieuwe knessetlid Ruth Calderon (Yesh Atid), die ondanks haar seculiere partij toch bij diverse gelegenheden het land heeft verbaasd door vast te houden aan Bijbelse principes en haar stimuleren van andere parlementariërs om de Schriften weer te bestuderen.

Het is een oude traditie in Israël om op Tu Bishvat bomen te planten. Vooral in de eerste jaren van de Joodse Staat was het nodig om met beide handen te werken en het land op te bouwen.

Onderstaande video laat beelden zien van de eerste jaren van Israël en hoe iedereen gezamenlijk van aanpakken wist. Het lied ‘Met je beide handen’ beschrijft hoe flink het volk was. Oud en jong, groot en klein, allen plantten bomen en vandaag zien we in het mooie Israël de vruchten van de inspanningen in die eerste jaren.

De traditie van het planten van bomen bestaat nog altijd, en u kunt er aan meedoen.

Israel Today staf, NAI.