Aanslag op Joodse bruiloft in Jeruzalem verijdeld

De politie heeft vier Palestijnen uit Oost-Jeruzalem gearresteerd, die een terreuraanslag voorbereidden. De mannen, 19 en 21 jaar oud, wordt ervan beschuldigd dat zij met machinegeweren een bloedbad zouden willen aanrichten in een grote trouwzaal in Jeruzalem.

ArchieffotoArchieffoto

Volgens de aanklager wilden zij zich verkleden als ultraorthodoxe Joden, om zo onopvallend mogelijk te verschijnen en zo de zaal met maximaal 1500 gasten binnen te komen. De Jeruzalemse aanklager beschuldigt hen van ‘samenzwering met de vijand in oorlogstijd’. De daders hadden naar verluidt Arabisch-nationalistische motieven en wilden Palestijnse terroristische organisaties ondersteunen in de strijd tegen Israël.

Volgens de onderzoekers was de aanslag in december 2013 gepland en voorbereid. De Nof trouwzaal, in een Joodse woonwijk, waar een van de daders had gewerkt, was gekozen omdat men er veel slachtoffers kon verwachten.

Van een wapenhandelaar hadden de terroristen voor 50.000 shekel (ongeveer € 10.000) vooral kleine modellen van Uzi machinepistolen gekocht, die goed te verbergen zijn. Hoe de politie de militanten op het spoor kwam is niet bekend gemaakt.

Pinchas Gilad, de leider van de trouwzaal, toonde zich in een interview met de Jerusalem Post vooral dankbaar en opgelucht over het voorkomen van de aanval. ‘Nof is een plaats voor feesten. We hebben hoge veiligheidseisen, en we blijven alles doen wat in onze macht ligt opdat Nof veilig blijft voor al onze evenementen en al onze gasten’.

NAI.