Egypte weigert Israëlische hulp na aanslag bij Taba

Nadat zondag een Egyptische toeristenbus werd opgeblazen stonden tientallen Israëlische ambulances en een reddingshelicopter klaar om slachtoffers te helpen, maar Egypte weigerde de Israëlische reddingswerkers de toegang tot het land.

Bij de aanslag kwamen drie toeristen uit Zuid-Korea en de Egyptische bestuurder om het leven, en ongeveer twintig mensen raakten gewond. De kracht van de explosie blies alle ramen uit het voertuig, dat vervolgens in brand vloog.

De bus werd opgeblazen in Taba aan de Golf van Akaba, nabij de grensovergang naar de Israëlische toeristenstad Eilat. (Vermoed wordt, dat de bom nà de grens had moeten ontploffen). Het ziekenhuis in die stad voorbereidde zich al voor op de opvang van gewonden, maar er kwamen geen patiënten. De Egyptische reddingsdiensten brachten hen naar andere ziekenhuizen, deels op grote afstand.

De Zuid-Koreaanse groep toeristen vierde met deze reis naar Bijbelse plaatsen de 60ste verjaardag van hun Presbyteriaanse kerk. Ze waren onderweg van het Egyptische Sinaï-schiereiland naar de zuid-Israëlische badplaats Eilat en hadden eerder het Grieks-orthodoxe klooster van Sint Catherina bezocht, aan de voet van de berg Sinaï.

Het is nog onduidelijk of de bom was verborgen in de bus of dat het explosief was verborgen aan de kant van de weg. De Egyptische autoriteiten zeiden vandaag dat een zelfmoordaanslag ook mogelijk was. Achter de aanslag staat duidelijk een islamitische terreurorganisatie uit het Sinaï-schiereiland. Deze salafisten, die verwant zijn aan het Al Qaida terreurnetwerk, had eerder Egyptische militairen en politieagenten aangevallen. Toeristen waren tot nu toe buiten schot gebleven.

De Egyptische Moslimbroederschap veroordeelde de aanslag in eenEngelstalige verklaring. Maar in het Arabisch maakten ze echter bekend, dat bij de aanslag ‘zionisten’ werden gedood.

 

NAI.