Felle kritiek op Kerry: helpt hij boycotters van Israël?

John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en initiatiefnemer van de huidige vredesonderhandelingen tussen Israëli’s en Palestijnen, is ernstig bekritiseerd door Israëlische regeringsfunctionarissen.

De aanleiding is een toespraak van Kerry op de veiligheidsconferentie in München, waar hij zei dat de huidige ‘status quo’ tussen Israël en de Palestijnen niet kan blijven bestaan​​. Hij waarschuwde voor wereldwijde boycotcampagnes.

De nationaal-religieuze minister van Handel Naftali Bennett ergerde zich hieraan: Kerry moet stelling nemen tegen dergelijke activiteiten, in plaats van ze rond te bazuinen in de wereld. Bennett wees er op, dat het Joodse volk sterker is dan de dreigingen waarmee Israël wordt geconfronteerd.
Denemarken en Zweden hebben onlangs aangekondigd de Israëlische Bank Hapoalim te boycotten.

Kerry heeft de afgelopen weken de Israëlische regering onder enorme druk gezet, door onder meer te waarschuwen voor een nieuwe Palestijnse opstand, als de vredesbesprekingen zouden mislukken.
De Israëlische minister van Defensie Moshe Ya’alon heeft daar hard stelling tegen genomen: Israël heeft geen behoefte aan de lessen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, de bijna ‘geobsedeerd’ is door zijn vredesplan en dit met ‘messiaanse ijver’ voortjaagt.

Ya’alon wees erop, dat Israël aanzienlijke tegemoetkomingen heeft gedaan, zoals de vrijlating van Palestijnse terroristen. De Palestijnen stelden daar echter geen compromis tegenover.

Anderhalve week geleden heeft de ambassadeur van de Europese Unie in Israël, Lars Faaborg-Andersen, Israël eenzijdig verantwoordelijk gesteld voor het mislukken van de vredesonderhandelingen. Hij rechtvaardigde zijn verklaring ermee, dat het alleen maar ‘logisch’ is, dat Israël de ondertekening van een vredesakkoord wil voorkomen, omdat een dergelijk akkoord zijn nederzettingenbeleid zou belemmeren.

NAI.