Israëlisch veldhospitaal helpt Syriërs op de Golan

Het klinkt vreemd, en Israël is hiermee waarschijnlijk nogal uniek, maar de Joodse Staat heeft een veldhospitaal opgericht ten dienste van de burgers van een vijandelijke Staat, waarin een oorlog woedt waarmee Israël niets te maken heeft.

Het is al algemeen bekend dat Israël al ongeveer een jaar Syriërs toelaat, die gewond raakten bij de al maar voortdurende burgeroorlog in hun eigen land. Honderden Syriërs zijn tot nu toe behandeld in ziekenhuizen in het noorden van Israël.

Maar voordat ze die ziekenhuizen te bereiken gaan al deze humanitaire gevallen naar een veldhospitaal van het Israëlische leger op de Golanhoogten, dat voor dit doel werd opgericht.

Maandenlang heeft de IDF niets bekend willen maken over het veldhospitaal, omdat het bij een vijandelijke grens staat waar Israëlische soldaten routinematig worden beschoten. Maar omdat dit nu overal zo bekend is geworden ziet het leger geen echte reden voor verdere geheimhouding. De officiële blog van het Israëlische leger bracht vorige week een artikel, waarin het veldhospitaal officieel bekend werd gemaakt aan het publiek.

‘Vorig jaar heeft de IDF een veldhospitaal voor de behandeling van gewonde Syrische burgers opgezet in de buurt van de noordelijke grens’, meldde het leger, en verklaarde dat ‘ongeacht de gespannen betrekkingen tussen Israël en Syrië, die officieel nog steeds in oorlog zijn, IDF soldaten een Joodse kernwaarde blijven toepassen: ‘Wie redt een leven, redt de hele wereld’.

Het hospitaal helpt Syriërs ongeacht hun achtergrond: burgers, soldaten van het Syrische leger en gewapende opstandelingen krijgen allemaal dezelfde zorg en aandacht. ‘Er is geen enkel geval geweest waarin een gewonde Syriër medische behandeling werd geweigerd door de IDF of door een burger ziekenhuis’, zei kolonel Tariff Bader, de Druzen medische officier die de faciliteit leidt.

Veel van de Syriërs, die het veldhospitaal bereiken, zijn in slechte conditie, en zouden de reis naar een groter ziekenhuis niet overleven. Gelukkig is het veldhospitaal uitgerust met afdelingen voor chirurgie, orthopedie en radiologie, en kan het in de meeste gevallen een eerste behandeling geven. Patiënten worden dan naar Israëlische algemene ziekenhuizen vervoerd voor verdere behandeling en herstel.

Het veldhospitaal bewijst weer, dat Israël niet een harteloze en onderdrukkende vijand is, zoals zijn tegenstanders proberen om het af te schilderen. ‘Ik ben vereerd om dit werk te doen, als arts en als burger van Israël’, zei kolonel Bader. ‘Het vervult me ​​met trots om deze missie uit te voeren’.

Israel Today staf.