‘Joden, niet de Palestijnen, zijn hier al eeuwenlang’

Op de veiligheidsconferentie, die vorige week in München wed gehouden, vertelde de Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat aan de aanwezigen, dat zijn regering Israël gewoonweg niet kan erkennen als de ‘Joodse Staat’, omdat de Palestijnen langer in het gebied zijn dan de Joden.

Gedeelte van het schitterende mozaiek van de Shalom leYisrael-synagoge, daterend uit de Byzantijnse periode.Gedeelte van het schitterende mozaiek van de Shalom leYisrael-synagoge, daterend uit de Byzantijnse periode.

Erekat beweerde dat zijn voorouders ‘5.500 jaar gelden, vóór Jozua de zoon van Nun’, de Bijbelse leider van Israëls binnenkomst in het Beloofde Land, hadden gewoond .

Het Jerusalem Center for Public Affairs heeft een krachtig antwoord opgesteld op Erekat’s fantasievolle hervertelling van de geschiedenis.

‘Omdat de islamitische Arabische verovering pas in het jaar 634 plaatsvond, is de geloofwaardigheid van de Palestijnse bewering op zijn zachtst gezegd twijfelachtig’, stelde het JCPA.

Anderzijds zijn er bergen geschreven en archeologisch bewijs, die wijzen op Joodse aanwezigheid die duizenden jaren teruggaat. Zelfs islamitische bronnen erkenden de oude Joodse band met het land.

‘Van de Joodse aanwezigheid in het land kan worden gedocumenteerd dat deze duizenden jaren teruggaat, terwijl een dergelijk bewijs ontbreekt bij de politiek gemotiveerde beweringen van Palestijnse leiders die proberen de lange geschiedenis van de Joden in de regio te weerleggen’, concludeerde de JCPA.

Israel Today staf.