Luchtmacht slaat terug na raketten uit Gazastrook

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben vrijdagochtend een wapenarsenaal en een raketbasis van Hamas aangevallen in de Gazastrook. Hierbij raakten, volgens voorlopige gegevens, vier Palestijnen gewond.

De luchtaanval was een vergelding voor een raketaanval uit de Gazastrook, enkele uren daarvoor. Een raket was in de regio Sdot Negev ingeslagen, zonder schade aan te richten. De bevolking was gewaarschuwd door sirenes.

Minister van Defensie Moshe Ya’alon, zoon van een holocaust-overlevende die momenteel in Duitsland is voor een herdenking van de holocaust, bevestigde officieel dat de luchtmacht doelen in de Gazastrook heeft aangevallen. ‘We zullen raketaanvallen op Israël niet tolereren’, benadrukte hij.

Volgens Palestijnse bronnen was een oefenterrein getroffen van de Qassam Brigades, de militaire vleugel van de islamistische Hamas in Beit Lahiya. Andere luchtaanvallen waren er nabij de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook.

Spanning rond Gazastrook neemt toe
Na een relatief rustig jaar zijn de spanningen aan de grens met de Gazastrook in de afgelopen weken aanzienlijk toegenomen. Sinds december kwamen daardoor zes Palestijnen en een Israëli om het leven. Er waren herhaaldelijk raketaanvallen op Israëlische gemeenschappen, alleen al in januari waren er 28, meestal gevolgd door vergeldingsaanvallen.

In de afgelopen week schoten strijders vanuit de Gazastrook drie raketten af op Israëlische burgers, maar niemand werd geraakt. Op 22 januari werden bij een Israëlische militaire operatie twee Palestijnen gedood, die volgens informatie van het leger de organisatoren van de recente raketaanvallen waren.

Het hoofd van de Israëlische militaire inlichtingendienst, generaal Aviv Kochavi, heeft woensdag in een toespraak duidelijk gemaakt, dat er170.000 raketten vanuit alle richtingen op Israël gericht staan. Deze zijn veel nauwkeuriger en dus gevaarlijker dan hun voorgangers.

NAI.