Militair waarschuwt: Israëls achterland wordt front

‘We zijn aan alle kanten omringd door actieve vijanden’ waarschuwde de commandant van de Israëlische militaire inlichtingendienst. ‘Er zijn ongeveer 170.000 raketten en projectielen die Israël bedreigen’.

Maj.-Gen. Aviv Kochavi (foto) sprak woensdag op de INSS-conferentie over veiligheid in Tel Aviv. ‘Hoewel er tot voor kort een groter aantal raketten op Israël werden gericht, gaat het nu om nauwkeuriger en gevaarlijke raketten’. ‘We zien, dat het wapenarsenaal van onze vijanden steeds groter wordt en dat daardoor het gevaar voor Israëls grote steden toeneemt’.

De generaal sprak ook over de islamitische terreurorganisaties zoals Al Qaida, die zich steeds meer concentreren aan de grenzen van Israël, vooral in de Sinaï, in Syrië en Libanon, en sinds kort ook in Jordanië.

De burgeroorlog in Syrië trekt talloze islamitische terroristische groeperingen naar Syrië, om aan de kant van de rebellen het alawitische regime van Assad en zijn familie omver te werpen. De soennitische moslims probeerden het sjiitische bestuur onder Assad tot elke prijs te vernietigen.

‘Hezbollah beschikt in Libanon over 100.000 inzetbare raketten’, onderstreepte Kochavi. Israëls achterland wordt daardoor in de volgende oorlog tot frontgebied. Daar moet het land zich op voorbereiden, benadrukte de militaire expert.

Over de inspanningen van Iran, om een atoombom te verkrijgen, legde Kochavi uit dat deze ondanks de overeenkomsten met het Westen ongestoord worden voortgezet.

Aviel Schneider.